GDE IMA VIŠE DECE VIŠE JE I LJUBAVI: Bračni par Ana i Dalibor Vuković iz Kosovske Mitrovice uskoro će po deseti put postati roditelji

D. ZEČEVIĆ

19. 01. 2021. u 13:45

RADOSNA dečja graja i dočekuje nas u domu Ane (38) i Dalibora (45) Vuković u Kosovskoj Mitrovici.

ГДЕ ИМА ВИШЕ ДЕЦЕ ВИШЕ ЈЕ И ЉУБАВИ: Брачни пар Ана и Далибор Вуковић из Косовске Митровице ускоро ће по десети пут постати родитељи

Foto D. Zečević

Od njihovo devetoro dece, dočekuju nas sedmoro. Veliki, iskren osmeh dobrodošlice najpre je stigao od Tamare (3), potom od Anđele (16), Strahinje (11), Milice (9), Sofije (7), Jelisavete (6) i Ksenije (1), dok su najstariji Milan (17) i Katarina (12) sa ocem trenutno u selu Grabovac, gde imaju seosko domaćinstvo.

Dok smo se redom pozdravljali s podmlatkom Vukovića, njihova majka Ana nam se izvinjavala što ne može da nas dočeka onako kako inače dočekuje goste. Ne može jer je u devetom mesecu trudnoće i ovih dana će na svet doneti i deseto dete.

- Prošle godine za praznike obećala sam da ću suprugu podariti još jedno dete, a deci batu ili seku, i evo za koji dan ću ispuniti obećanje - govori nam Ana koja leži u krevetu dnevne sobe dok se mališani, jedno drugom do uveta, "smeštaju" na drugi.

Foto D. Zečević

Za to vreme Anđela brine o braći i sestrama da sve bude "pod konac". I, zaista, urednost i čistoća su prvo što primećujemo u stanu od sedamdesetak kvadrata u kojem kako nam kaže Ana, svako ima svoj kutak.

- Kada čeljad nisu besna, kuća nije tesna - kroz osmeh kaže Ana.

- Svi imaju mesta za spavanje, a što je najvažnije i za učenje.

PONOS GRADA

VUKOVIĆI su ponos našeg grada i najveće bogatstvo koje ima Kosovska Mitrovica. Oni su primer svima kako se uprkos teškim vremenima i okolnostima u kojima živimo, stvara jaka, snažna i zdrava porodica. Mi ćemo uvek biti uz njih da pokažemo koliko nam je stalo do svakog deteta i njihove budućnosti jer ona znače opstanak Srba na Kosovu i Metohiji - kaže, za "Novosti", Aleksandar Spirić predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i naglašava da iako žive skromno, Vukovići nikada ne traže pomoć.

Ponosno Ana priča da su šestoro Daliborove i njene dece školarci i da su odlični đaci:

- Imaju sve što im je potrebno. Nama je najbitnije da postanu dobri i čestiti ljudi, da razumeju vrednost porodice i da brinu jedni o drugima. Zato ih i učimo osnovnim životnim vrednostima, da nikoga ne mrze, da ne budu ljubomorni jedni na druge ili na bilo koga, da budu solidarni i srećni jer je život sam po sebi dar, veći i dragoceniji od svih materijalnih vrednosti.

Mališani pažljivo slušaju svaku majkinu reč, ali kažu da trenutno najviše razmišljaju o tome da li će dobiti brata ili sestru.

- Sestre su nam brojnije, pa bih voleo da dobijem brata. Voleću i seku kao što ih sve podjednako volim - iskren je Strahinja koji je u odsustvu oca i najstarijeg brata trenutno "glava porodice".

MALIŠANI I POKLONI

NAŠA deca zaista nisu zahtevna niti razmažena. Suprug i ja smo srećni roditelji i nadamo se da ćemo sa desetim detetom uvećati sreću naše porodice, jer deca su zapravo najveća sreća i najveće bogatstvo - kaže nam Ana Vuković, koju u Mitrovici često zovu "Majka devet Jugovića". Upravo su ove godine mališani dobili paketiće od istoimene organizacije koja radi pri Eparhiji raško-prizrenskoj.

Tako je i bilo dok se otac Dalibor nije vratio sa imanja.

- Pored svog posla tehničara u bolničkom centru odlazim u selo da bih "podupro" kućni budžet - kaže Dalibor.

- Živimo samo od moje plate i dečjeg dodatka, ali gledamo da im ništa ne nedostaje.

Foto D. Zečević

Zato i na pitanje šta bi voleli da dobiju od igračaka ili slatkiša mališani Vukovića sležu ramenima.

- Samo neka su živi i zdravi, sve će se stvoriti - priča Dalibor.

- Dece zapravo nikada nije dosta. Gde je više dece, veće su ljubav i sloga. A, moja supruga je "majka hrabrost", jer najviše vremena provodi sa decom i "radno vreme" joj traje traje 24 časa, kao da radi u privatnom zabavištu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati