PO ČASNI KRST U LEDENU VODU: Tradicionalno bogojavljansko plivanje ipak održano u gradovima Srbije, RS i Crne Gore

E. V. N.

19. 01. 2021. u 22:10

TRADICIONALNO bogojavljensko plivanje za časni krst nije izostalo ni ove godine.

ПО ЧАСНИ КРСТ У ЛЕДЕНУ ВОДУ: Традиционално богојављанско пливање ипак одржано у градовима Србије, РС и Црне Горе

Foto B. Milošević

Iako zbog epidemiološke situacije, nije organizovano u mnogobrojnim gradovima, plivalo se, ipak, u nekim gradovima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore: Beogradu, Zemunu, na Zlatiboru i Vlasinskom jezeru, u Priboju, Sivcu, Vrhpolju kod Ljubovije, Vladičinom Hanu, Kleku, Vranju, Trebinju, Zvorniku, Brčkom, Podgorici, Herceg Novom, Beranama...

A, prvi put je organizovano i na jezeru Snježica pod Majevicom u Republici Srpskoj. Odvažnih plivača bilo je od desetak do stotinak, ali zbog poštovanja epidemioloških mera nije bilo masovnih okupljanja, izostali su i kulturno-umetnički programi, a nastojalo se i da se broj takmičara ograniči.

TRADICIJA Ministar Vulin na Adi Ciganliji, FOTO: Ata images

Na Adi Ciganliji u Beogradu do časnog krsta je plivalo 12 učesnika, po šestoro pripadnika Žandarmerije i Svibora - srpskog viteškog borenja, ali događaj nije bio takmičarskog karaktera. Plivanju je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. On je poručio da je plivanje za Časni krst dokaz uzornog života koji su plivači vodili čitave godine.

- Srpski narod kada je jedinstven i složan nikad nije izgubio nijednu bitku i nije dozvolio da se njegovo ime pamti po zlu - istakao je Vulin.

- Kada poštujemo svoju veru i tradiciju, moćniji smo i od onih koji su bogatiji i brojniji od nas.

FOTO: Ata images

I u Zemunu je 24. put organizovano plivanje za časni krst, a simbolično su učestvovali trojica mladića i tri devojke. Najbrža je bila Anja Vukajlović iz Pančeva, student Kriminalističko-policijskog univerziteta.

I PUTIN URONIO

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin zaronio je u Moskovskoj oblasti u ledenu vodu povodom Bogojavljenja. On je ušao u vodu u krst izrezan u ledu, prekrstio se i tri puta uronio u vodu.

Foto Tanjug

Prethodno je i portparol predsednika Dmitrij Peskov saopštio da je Putin učestvovao u bogojavljenskom kupanju, da je to njegova tradicija koju "on ne menja".

Po tradiciji, u porti Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju, obavljena je svečanost kupanja bogojavljenskog krsta. Ove godine ga okupala Maja Stojilković, za sumu od 122.000 dinara.

U Vranju plivanja već godinama nema, a u Pčinjskom okrugu organizovano je u Vladičinom Hanu i na Vlasinskom jezeru.

Trebinje, Foto D. Curać

Među više od 100 Trebinjaca, koliko ih je učestvovalo u bogojavljenskom plivanju, prvi je do krsta doplivao Veljko Jovanović. On je i prošle godine bio najbrži. U Zvorniku se, među 18 učesnika, za pobedu izborio 13-godišnji Nikola Radivojević, dok je njegov brat Stefan sa 11 godina bio najmlađi plivač. Ni Brčaci nisu želeli da ove godine prekinu tradiciju koju su, na Savi, posle 77 godina obnovili 2014. Bila su 33 učesnika, a pobedio je najmlađi - 15-godišnji Luka Opačić. Godinu stariji Milorad Simić iz Donjeg Zabrđa kod Ugljevika, pobednik je u plivanju za časni krst, koje je ove godine prvi put organizovano na jezeru Snježnica u podmajevičkom kraju.

- Srećan sam što sam kao najmlađi takmičar prvi doplivao do časnog krsta na prvom takmičenju na Majevici - vidno uzbuđen, kazao nam je Milorad Simić.

Čast za lekare

ZBOG epidemioloških mera ove godine u Nikšiću nije bilo organizovano Bogojavljensko plivanje za časni krst, a zlatnik sa likom Isusa Hrista, koji se dodeljuje onome ko prvi stigne do krsta, ovog puta dodeljen je zdravstvenim radnicima u ovom gradu.

Beograd, Foto ATA Images

- Oni su prvi stigli do časnog krsta, prvi su bili, i danas su na prvom mestu tamo gde je veliko stradanje i tamo gde je velika potreba - kazao je prota Slobodan Jokić.

U Beranama je uprkos temperaturi od minus 11 stepeni nastavljena tradicija plivanja za časni krst u Limu. Uz poštovanje epidemioloških mera, u ledenoj vodi našlo se oko 50 mladića, a među njima i dve devojke, Marija Radević i Maja Barjaktarović. Do časnog krsta prvi je doplivao desetogodišnji Vuk Raičević.

Zbog epidemiološke situacije na Škveru u Herceg Novom je bilo manje i posmatrača i plivača, ali su uživali. Do časnog krsta prvi je doplivao Ivan Đurišić.

Veridba na jezeru Gazivode

Ni temperatura ispod nule, ni ledena voda jezera Gazivode nisu sprečili desetine mladića i devojaka sa Kosova i Metohije da zaplivaju za bogojavljenski krst. Pobedio je Nikola Milutinović iz Leposavića, a Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice, "osvojila" je verenički prsten. Nakon što je izašla iz vode, zaprosio ju je izabranik Marko Nikolić.

Foto D. Zečević

 

- U miru Božjem, kao i onda u reci Jordanu i mi smo se sabarali danas da osvetimo more, da se nama ponovo i opet otkrije taj trojedini Bog, da primimo Boga u svoja srca i da pogledamo u otvoreno nebo. Ovo je još jedna litija, koju uznosimo na nebo, a ove godine prinosimo ovaj podvig našem blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju - kazao je protojerej Nikola Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna