SLATKI SUVENIRI SLAĐI OD BROJKI: Milan je napustio direktorsku fotelju i upustio se u porodični biznis

Biljana Dabić

24. 01. 2021. u 15:20

PRVA radionica za ručnu proizvodnju čokoladnih pralina u Baru otvorena je na Mirovici.

СЛАТКИ СУВЕНИРИ СЛАЂИ ОД БРОЈКИ: Милан је напустио директорску фотељу и упустио се у породични бизнис

Foto B. Dabić

Ekonomista po struci, Milan Polović, direktorsku fotelju u hotelsko-turističkom preduzeću zamenio je "slatkim" porodičnim biznisom, u čemu mu pomaže supruga Milena, profesorka engleskog jezika.

Imao je, kaže, odličan posao, ali je ljubav prema slatkišima prevagnula. Privatni biznis počeo je u martu prošle godine. U asortimanu, zasada, su tri proizvoda - praline sa lešnicima, kandirana pomorandžina kora i suve šljive prelivene belgijskom čokoladom.

Sve se to pakuje u slatki suvenir iz Crne Gore. Na ukusno osmišljenim pakovanjima, oslikana su atraktivna turistička mesta - Sveti Stefan, Rijeka Crnojevića, Perast...

- Za četvrtu vrstu proizvoda - slatki sudar istoka i zapada u kome ćemo spojiti belgijsku čokoladu i kvalitetne lokume, na pakovanju će biti Stara maslina na Mirovici - kaže, za "Novosti", Milan Polović, kome su nove recepture i ljubav prema "slatkom" biznisu, slađe od brojki.

KORA BARSKE POMORANDžE

KANDIRANO voće je poslastica od davnina.

- U procesu razvoja ideje, koristim što je moguće više domaće sastojke. Sezona je pomorandži, barske su u slatkišu - kandirana pomorandžina kora u čokoladi. Kvalitet mora da se zadovolji - kaže naš sagovornik.

NIJE mu, kaže, namera da se bavi veleprodajom koja bi verovatno brže omogućila rast prihoda, već maloprodaja kojom razvija originalan proizvod na tržištu.

- To je zanatska proizvodnja čokoladnih proizvoda. Sve se to može podići na serijski, industrijski nivo, ali taj ručni proizvod daje bolji doživljaj. Ograničena je proizvodnja.

Foto Privatna arhiva

Čokolada se topi u posebnim posudama, po posebnom temperaturnom režimu i tako istopljenom čokoladom prelivamo suve šljive, kandiranu pomorandžini koru i pečeni karamelizovani lešnici se oblikuju u modlama. Oni su ukrašeni "prašinom" u boji zlata.

Svi proizvodi se rade ručno i ukrašavaju kakao buterom u boji - objašnjava Polović.

PREDNOST DATA KVALITETU

PROIZVODNI pogon je u dvorištu porodične kuće na Mirovici, nedaleko od Starog Bara.

- U sadašnjem kapacitetu, supruga Milena i ja možemo da napravimo šezdesetak manjih, ili oko 20 velikih pakovanja dnevno. Najveći deo posla je ručni rad. Obim proizvodnjese može povećavati, povećanjem broja zaposlenih - kaže Polović.

CILj mu je bio da napravi slatkiš bez loših šećera, proizvod koji ima vrednost.

- Nismo jurili za dobiti, a namera nam je datržištu ponudimo proizvod veće vrednosti nego što je cena. Prednost je data originalnosti i kvalitetu. Borimo se za kvalitetan proizvod koji će preživeti vreme - ima recept uspešnosti diplomirani ekonomista i preduzetnik.

Na pitanje, da li se pokajao što je ostavio direktorsku funkciju i započeo izazovni preduzetnički posao, Milan kaže da se nije pokajao, a uz ovu porodičnu proizvodnju bavi se izradom biznis planova.

- Satisfakcija je da naš proizvod, iz domaće radionice, mnogima ulepša dan, u vidu poklona, ili želje da ljudi sebe časte najstarijim slatkišima, kandiranim voćem - zaključuje Milan Polović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)