NJEGOVE BOJE I DALJE ŽIVE: Sa njima je slikao čuveni Paja Jovanović, napravljene su 1862, čuvaju se u muzeju i - mogle bi da se koriste (FOTO)

J. J. BALjAK

23. 01. 2021. u 20:13

U GRADSKOM muzeju u Vršcu čuvaju se originalne boje, koje je koristio poznati vršački slikar Paja Jovanović (1859-1957).

ЊЕГОВЕ БОЈЕ И ДАЉЕ ЖИВЕ: Са њима је сликао чувени Паја Јовановић, направљене су 1862, чувају се у музеју и - могле би да се користе (ФОТО)

Foto: J. J. Baljak

Ono što je veoma zanimljivo je činjenica da one danas mogu da se koriste za slikanje, iako su stare više od 150 godina.

Deo su stalne Pajine postavke u zgradi Konkordija, a muzeju ih je 2009. poklonila njegova bratanica Marija Đorđević iz Beograda, povodom obeležavanja 150 godina od rođenja slavnog slikara.

-Reč je o bojama iz palete nekada čuvenih proizvođača slikarskog materijala iz Holandije i Nemačke, kod kojih se Paja snabdevao – kaže istoričarka umetnosti Dragana Kuručev, kustos vršačkog muzeja.

Na jednoj tubi jasno se vidi da je proizvedena davne 1862. godine u Dizeldorfu i da ima neograničen rok trajanja.

-Zaista, pojedine tube su i dalje mekane na dodir, što znači da se njima i sada može slikati, dok su neke stvrdnute, samo zato što nisu bile dobro zatvorene, pa je njihova masa postala neupotrebljiva – pojašnjava Kuručev.

Retkost je, kaže, videti tako nešto, zbog čega posetioce muzeja upravo taj dragoceni eksponat najviše intrigira.

Foto: Foto. J. J. Baljak

 

Boje se čuvaju u staklenoj vitrini, u originalnoj drvenoj kutiji zajedno sa Pajinim četkicama i kesicom zlatnog praha.

Pajina postavka u Vršcu je, inače, pre tri godine premeštena u zgradu Konkordije iz muzejske zgrade Apoteka na stepenicama, gde je bila šest decenija. Sadrži deset slika i pet crteža, među kojima su portret kralja Aleksandra Karađorđevića u prirodnoj veličini i čuveni „Vršački triptihon“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024