PLAKAO SAM KAO KIŠA: U snimanju filma učestvovao i tamburaš Stevan Šajn Kusa iz Nadalja kod Srbobrana

Z. Rajić

24. 02. 2021. u 11:20

U EKIPI koja je u filmu "Dara iz Jasenovca" dočarala užase ustaške imperije zla bio je i Stevan Šajn Kusa, muzičar iz Nadalja, sela kod Srbobrana.

ПЛАКАО САМ КАО КИША: У снимању филма учествовао и тамбураш Стеван Шајн Куса из Надаља код Србобрана

Foto privatna arhiva

Iako je, kako kaže, tokom snimanja bilo jasno da priča o stradanju Srba, Roma i Jevreja u NDH nikog neće ostaviti ravnodušnim, film ga je, bez obzira na to što je učestvovao u njegovom stvaranju, dosta potresao.

- Znam sve kako je snimano, pa ipak nisam mogao da savladam emocije. Plakao sam kao kiša dok sam gledao film - kaže Stevan, za "Novosti", koji je u ostvarenju filma "Dara iz Jasenovca" igrao "tamburaša 1" u sedmočlanom romskom orkestru, nateranom da svira u bestijalnoj ustaškoj igri "rimskih stolica".

ISKUSTVO

"DARA iz Jasenovca" je snimana u selu Kolut kod Sombora, gde je za potrebe filma izgrađen jasenovački logor. Scene u kojima se pojavljuje Stevan sa svojim orkestrom snimljene su u staroj ciglani u Somboru.

- Proputovao sam kao muzičar celu Evropu, ali ništa ne može da se poredi sa doživljajem na snimanju ovog filma. To je nezaboravno iskustvo - kaže Stevan.

Foto privatna arhiva

Tamburaši sviraju užičko kolo, dok logoraši trče okolo i moraju da sednu na prvu slobodnu stolicu kad zloglasni Maks Luburić zaustavi muziku.

Ko ne uspe da sedne, biva pogubljen "srbosjekom", koji nije poštedeo ni tamburaša kojeg igra Šajn.

- Ulogu sam dobio slučajno. Bio je pozvan kolega, koji je, kao i ja, gitarista i tamburaš, ali je bio zauzet, pa sam "uskočio" ja. Najveća mi je čast što sam bio deo tog filma, koji će za sva vremena svedočiti o ustaškim zlodelima - kazao nam je Stevan.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina