OTKRIVENO: Evo koju knjigu Nikola Tesla čita na legendarnoj fotografiji

D. MATOVIĆ

24. 02. 2021. u 11:30

PROGRAMER iz Novog Sada Ivan Kršev udahnuo je život crno-belim fotografijama slavnog pronalazača Nikole Tesle, "pretvarajući" ih u slike u boji. Nekoliko meseci proveo je u tom poslu, a kada ih je objavio na "Fejsbuku", to je izazvalo veliko interesovanje.

ОТКРИВЕНО: Ево коју књигу Никола Тесла чита на легендарној фотографији

Foto privatna arhiva

Njemu je doprinelo i saznanje do kog je došao kada je reč o Teslinoj fotografiji ispred spiralnog kalema - da naučnik na toj slici čita Maksvela, a ne kako se dosad verovalo Ruđera Boškovića.

- Svuda se vodi da na poznatoj fotografiji Tesla sedi ispred spiralnog kalema i čita knjigu "Teorija prirodne filozofije" Ruđera Boškovića - priča nam Kršev.

- To što postoji u dokumentaciji nije se uklapalo sa onim što sam video. Naročito mi je privuklo pažnju što se u donjem redu jasno vidi "VOL. I." i počeo sam da istražujem. Samo u jednom članku iz 1896. spominje se da Tesla čita Maksvelove "Naučne radove" (Scientific Papers), što se poklopilo sa onim što sam video. Mislim da sa ovom restauracijom napokon imamo opipljiv i jasan dokaz o kojoj knjizi se radi. Osim "VOL. I", kao oznake prvog toma, jasno se uočavaju određena slova naslova Scientific Papers. Pronašao sam kako je izgledalo originalno Maksvelovo izdanje iz tog perioda, i utvrdio da se kompletan zlatotisk na boku knjige apsolutno poklapa sa svim horizontalnim linijama različite debljine.

UMETNOST Udahnut život Teslinim crno-belim fotografijama , Foto privatna arhiva

Kršev je koristio sve alate koje internet nudi, ali je na kraju retuširanje fotografija morao da uradi ručno. Teslin lik izgleda drugačije, stvarnije, nego na drugim fotografijama koje su nekada ranije obojene na brzinu. Mnogo detalja koje je pažljivo obradio učinio je da Tesla napokon zasija u punom sjaju.

- Od bazične kolorizacije do restauracije detalja i finalnog retuširanja, za jednu fotografiju prosečno treba oko nedelju dana - kaže Kršev.

- Osnov su crno-bele fotografije sa izrazito malo detalja. Ne znam šta je bilo izazovnije, odabrati boje ili nadomestiti detalje koji ne postoje. Iako na internetu može da se nađe mnogo podataka o Tesli, više volim da ih tražim na papiru. Oslonio sam se na nekoliko knjiga, od "Moji izumi" do poslednjeg rada dr Branimira Jovanovića "Teslin čudesni svet".

Munje iz kolorado springsa u boji

TRENUTNO obrađujem čuvenu fotografiju iz laboratorije u Kolorado Springsu - kaže Kršev. - Fotografija je veoma zahtevna zbog velikog broja munja koje su svuda oko Tesle i biće baš zanimljivo prikazati to realno, u boji. Na sreću, ima mnogo Teslinih obožavalaca koji su izgradili manje ili veće transformatore, tako da imam realan prikaz kako munje izgledaju i koje boje preovladavaju. Za ostatak laboratorije moraću kao i do sada da pustim mašti da odradi svoj deo.

Na starim fotografajima najpre blede detalji. Ivanu je najteže bilo da oboji brkove, odredi boju odela i kravate, naslika sjaj zenica. Dvoumio se i oko očiju, jer se u literaturi ne pominje mnogo boja Teslinih očiju.

PODUHVAT Ivan Kršev, Foto privatna arhiva

- Koristio sam sve moguće dostupne izvore da bih mogao da se opredelim za detalje - priča Kršev.

- Kada je reč o očima, oslonio sam se na Teslinu izjavu da su mu oči svetle, i da su mu s vremenom, kako je naučio da bolje upotrebljava mozak, oči još više posvetlele. Na nekim slikama sam iz tog razloga svesno otišao u prenaglašavanje tog detalja.

Osim "Fotošopa", Kršev je koristio mnoštvo drugih alata baziranih na "dip lrning" tehnologiji.

- To su programi koji pomažu da se nadomestite neki detalji, poput zenice u oku - objašnjava nam.

- Sate i sate sam proveo na restauraciji delova kože, nabora, senki, obrva... Znao sam da za nekoliko dlaka na brkovima potrošim ceo dan, samo da dorade ostanu neprimetne.

Ivan je nekoliko meseci proveo uz desetak Teslinih fotografija:

- Znam svaki detalj na njegovom licu. Tesla je brkove šišao i češljao na specifičan način. O tome sam posebno vodio računa, jer se na nekim slikama nalazi samo crna fleka na mestu brkova.

Četrdesetsedmogodišnji programer iz Novog Sada najavio je i da će sledeći na njegovoj "listi" biti nobelovac Ivo Andrić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024