RAZGLEDANJE DVORCA SAMO SA VIDIKOVCA: Mermerno zdanje Bogdana Dunđerskog, "Fantast" od ponedeljka zatvara vrata ugostiteljskog objekta

J. LEMAJIĆ / V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

27. 02. 2021. u 12:15

ČUVENI dvorac "Fantast" nadomak Bečeja, zadužbina Bogdana Dunđerskog, od 1. marta zatvoriće vrata ugostiteljskog objekta koji se nalazi u njemu.

РАЗГЛЕДАЊЕ ДВОРЦА САМО СА ВИДИКОВЦА: Мермерно здање Богдана Дунђерског, Фантаст од понедељка затвара врата угоститељског објекта

Foto J. Lemajić

Posetioci će i dalje moći da obiđu ergelu ili da se popnu na vidikovac sa koga se vidi veliki deo Vojvodine, ali neće moći da ručaju u restoranu ili prenoće u nekoj od soba.

Korisnik nadaleko čuvenog dvorca od belog mermera, kupovinom PIK "Bečej", postala je "MK grupa" koja više ne želi da se bavi ugostiteljstvom na ovoj lokaciji.

- Prema dopisu koji sam dobio od "MK grupe", oni 28. februara izlaze iz dvorca, jer ne žele više da se bave ugostiteljskim poslom, ali neće dopustiti da se dvorac devastira, jer će postaviti svoje obezbeđenje da čuva objekat - kaže za "Novosti" Dragan Tošić, predsednik Opštine Bečej.

- Svi ostali sadržaji u kompleksu PIK "Bečej" i dalje će raditi.

LEPOTA Sa kule "puca" predivan pogled, Foto J. Lemajić

Neće moći da se organizuju svadbe, ručkovi i druge proslave. A organizovanje poseta razmotriće Turistička organizacija Bečej.

Do tada čelnici Opštine pokušavaju da nađu način da se ovaj problem prevaziđe i da se ponovo otvori zdanje gde su se susretali čuveni Laza Kostić i Lenka Dunđerski. Osim toga, mnogi još pamte i Rašu Popova i "Fazone i fore" koji su na dvorcu snimani.

- Sa ljudima koji su do sada vodili "Fantast" pokušavamo da nađemo rešenje i nekoga ko će preuzeti restoran. Dajemo sve od sebe, zainteresovanih ima i nadam se da će cela ova priča imati dobar epilog - dodaje Tošić.

Bogdan Dunđerski, Foto J. Lemajić

 

A, u iščekivanju rešenja, treba imati u vidu da je dvorac "Fantast" Bogdan Dunđerski testamentom ostavio Matici srpskoj. Kako "Novosti" saznaju u Agenciji za restituciju, "Fantast" se trenutno ne nalazi u postupku restitucije. Rečeno nam je i da naslednici Dunđerskih jesu podneli zahtev za različitu imovinu ove čuvene porodice zemljoposednika i industrijalaca, ali zahteva za "Fantast" - nema. I da ga ima, tvrde, on ne bi mogao da pripadne naslednicima jer ga je Bogdan Dunđerski zaveštao Matici srpskoj", u okviru koje postoji, između ostalih, i njegova zadužbina. Dvorac, međutim, ne može da bude vraćen ni Matici srpskoj jer ona, kako tvrde, po zakonu nema pravo na povraćaj ili obeštećenje. Naime, zadužbine nemaju pravni kontinuitet u odnosu na predratne, osim Zadužbine

ZAVEŠTAN MATICI SRPSKOJ

DVORAC "Fantast" se nalazi 15 kilometara od Bečeja. Izgradio ga je Bogdan Dunđerski, "bečejska" linija čuvenih vojvođanskih veleposednika. Zdanje nosi ime po najboljem konju vlasnika sa obližnje ergele, a gradnja "Fantasta" završena je 1925. godine. U okviru dvorca nalazi se i kapela u kojoj se i danas nalaze tri mozaika Uroša Predića.

Testamentom, dvorac je posle smrti Bogdana Dunđerskog pripao Matici srpskoj.

Nikole Spasića, tako da, po zakonu, nijedna i nema pravo učešća u postupku restitucije.

Matica srpska je, međutim, posle sednice svog predsedništva, 19. februara, saopštila da je Zadužbina Bogdana Dunđerskog pod njihovom upravom, 2012. godine, podnela zahtev Agenciji za povraćaj imovine koja joj je oduzeta u postupku nacionalizacije posle Drugog svetskog rata. U upravnom postupku zahtev je odbijen u oba stepena.

- Ispitujući zakonitost osporenih rešenja, Upravni sud je našao da je tužba osnovana.

Foto Privatna arhiva

Poništio je rešenja kojim se osporava pravo zadužbine na vraćanje oduzete imovine i predmet vratio organima uprave na ponovo razmatranje - navode u Matici srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...