"CRNI BISER" ANI IZ HANA: Dobitnica prestižne međunarodne nagrade koju dodeljuje Evropska organizacija obolelih od retkih bolesti

J. STOJKOVIĆ

27. 02. 2021. u 16:00

MLADA pesnikinja Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica je internacionalne nagrade "Crni biser" u kategoriji pisane reči.

ЦРНИ БИСЕР АНИ ИЗ ХАНА: Добитница престижне међународне награде коју додељује Европска организација оболелих од ретких болести

Foto Privatna arhiva

Nju dodeljuje Evropska organizacija obolelih od retkih bolesti (EURORDIS) koja je krovni savez 949 organizacija pacijenata iz 73 država Evrope. Za jedinu takmičarku iz Srbije, glasalo je više od 6.000 ljudi.

Posle vesti da je dobila prestižnu nagradu, ova kreativna devojka, koja posle diplomiranja na Filozofskom fakultetu živi i radi u Nišu, kazala nam je da se uspehu baš i nije nadala.

- Nisam je očekivala, s obzirom na to kakvi sjajni ljudi su bili nominovani u mojoj kategoriji - kaže Ana Ilić za "Novosti".

FRIDRAJHOVA ATAKSIJA

ANA Ilić je rođena 1995. u Vranju. Odrasla je u Vladičinom Hanu, gde je završila osnovnu i srednju školu, a sa porodicom se preselila u Niš kada je upisala Filozofski fakultet.  Autor je tri zbirke pesama, paralelno je pisala, studirala i borila se za bolje uslove lečenja Fridrajhove ataksije. Jedna je od nekoliko obolelih u Srbiji od ove bolesti koja uglavnom pogađa nervni sistem i srce, a glavni neurološki simptomi su slabost mišića i ataksija, gubitak ravnoteže i koordinacije pokreta, dok intelekt ostaje nedirnut.

Proglašenje pobednika je ispraćeno rečima: "Čestitamo, Ana. Tvoje reči inspirisale su mnogo ljudi, a večeras oni su želeli da ti se zahvale za sve što si učinila i činiš za zajednicu obolelih od retkih bolesti." Ana kaže da se sada iako se emocije još nisu slegle oseća "sigurno".

- Osećam se nekako sigurno, sigurno u svoje odluke o tome kako da živim svoj život. Zato što je taj moj život bio pod neuobičajenim okolnostima, i nisam mogla nikad da budem sigurna u vezi sa tim šta treba da radim. Samo sam se trudila da radim najbolje što mogu, da živim najbolje što mogu i da budem najbolja što mogu. I sad sam sigurna da jesam to radila - kaže Ana.

Nagrada je došla u mesecu koji se obeležava kao mesec retkih bolesti. Anu je kandidovala Nacionalna organizacija za retke bolesti u Srbiji (NORBS), a organizatori su izabrali pet najboljih kandidata širom sveta, među kojima se našla i Ana. Usledilo je otvoreno glasanje putem sajta.

Nagradu od 2012. godine dodeljuje EURORDIS, a nosi ime "Crni biser" jer je formiranje crnog bisera retko kao i primaoci ove nagrade. Dodeljuje se da bi se prepoznala najznačajnija dostignuća i posvećenost zastupnika i organizacija pacijenata, kreatora politika, naučnika, kompanija i medija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)