DO POSLEDNJEG AVIONA SU BRANILI BEOGRAD: Premijerno u Srbiji - izložba Vitezovi čeličnog neba, 51. vazduhoplovna grupa (FOTO)

S. BABOVIĆ

27. 02. 2021. u 16:41

NEPRIJATELjSKA alijansa dejstvovala je sa 600 bombardera štuka i oko 360 lovaca, dok se avijacija Kraljevine Jugoslavije branila sa svega 40 aviona.

ДО ПОСЛЕДЊЕГ АВИОНА СУ БРАНИЛИ БЕОГРАД: Премијерно у Србији - изложба Витезови челичног неба, 51. ваздухопловна група (ФОТО)

Foto: S.Babović

I to je bio odnos snaga od 6. do 12.aprila 1941.godine u odbrani Beograda tokom čuvenog Aprilskog rata, koji je kroz herojstvo pripadnika 51. vazduhoplovne grupe predstavljen na danas otvorenoj izložbi u Narodnom muzeju Kruševac.

- Ceo 6. lovački puk, kome je pripadala 51. vazduhoplovna grupa pokazao je izuzetno junaštvo i požrtvovanost, jer spomenimo samo da je ukupan odnos snaga bio oko 2.200 do 2.400 nerijateljskih aviona spremnih da iz baze Marite polete u akciji na Balkanu i iznad Grčke, dok smo mi objektivno imali 406 aviona,ali samo 315 u borbenom stanju - navodi za “Novosti” Ognjen M.Petrović, autor publikacije i izložbe “Vitezovi čeličnog neba - 51. vazuhoplovna grupa”, koji su deo projekta Unije ratnih veterana i invalida grada Beograda i Ministarstva rada, povodom 80 godina od Aprilskog rata. - Najveće borbe vodile su se 6. i 7. aprila. Došli smo do vrednog materijala, koristio sam se i literaturom koja tretira ovu važnu istorijsku temu kako bi rekonstruisali događaje, a na osnovu fotografija sam izradio crteže aviona i oznaka koje su se odnosile na našu avijaciju.

Desetorica pilota stradala su su sa naše strane, a među njima dvojica iz 51. vazduhoplovne grupe. Narednik Đorđe Stojanović, jedan od asova avijacije posvedočio je Petroviću 1991. godine da je lično oborio četiri neprijateljska aviona, ali da je pogođen nakon što je pratio jedan avion u pravcu Smedereva, koji je prethodno gađao beogradske ulice. Kraj 51. vazduhoplovne grupe, ali i celog 6. lovačkog puka odigrao se 12. aprila kada je zadnjih 10 aviona popaljeno na zemlji.

- Seriju izlaganja počeli smo u Kruševcu jer je istog dana, tog 6. aprila, kada je krenula fašistička agresija, uz Beograd bombardovan i deo Kruševca - kaže za “Novosti” Željko Kozlina, predsednik Unije ratnih veterana i invalida grada Beograda, podvlačeći zahvalnost Ministarstvu za realizaciju projekta, kao i kruševačko muzeju koji je organizovao prvu od planiranih izložbi.-Predstavljanje izlobe i knjige završićemo simbolično baš 6. aprila, nadamo se u kafani “Zora” u Beogradu, odakle su se naši piloti uputili u neravnopravan boj.

Na izložbi koja u Kruševcu traje do 8. marta se mogu pogledati fotografije pripadnika 51. vazduhoplovne grupe, fotografije Nemaca pri obilasku ostataka izgorelih lovaca, aerodroma, nemačke avijacije prilikom razaranja iz vazduha i fotografije prestonice u plamenu), crteži aviona, pilotske opreme (kape, epolete, značke,karte) i drugi prikazi, koji se odnose na organizuju vazduhoplovstva uoči Drugog svetskog rata (formacija, klasifikacija, tipovi aviona, stanje i zadaci, ratni dnevnik 51.vazduhoplovne grupe).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...