NEVREME U OPŠTINI NEGOTIN: Proglašena vanredna situacija, potopljen manastir Bukovo (FOTO/VIDEO)

S. M. JOVANOVIĆ

09. 05. 2024. u 15:31

VLADIMIR Veličković, predsednik opštine Negotin proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije ove pogranične opštine zbog posledica nevremena koje je „protutnjalo“ Negotinskom krajinom.

НЕВРЕМЕ У ОПШТИНИ НЕГОТИН: Проглашена ванредна ситуација, потопљен манастир Буково (ФОТО/ВИДЕО)

foto SMJovanović

Vanredna situacija proglašena je u selima Čubra, Rečka, Mokranje, Rogljevo, Rajac, Aleksandrovac, Vratna, Crnomasnica, Jasenica kao i negotinskim naseljima Bratujevac, Badnjevo i Bukovo, u cilju preduzimanja hitnih i opertivnih mera zaštite i spasavanja i sanacije štete na ugroženom području.

- Vanredna situacija se uvodi iz razloga sanacije štete koja je nastala na poljoprivrednim kulturama, objektima infrastrukture, putevima trećeg prioriteta i atarskim putevima kao i pojedinačnim slučajevima štete na građevinskim objektima i sprovođenja operativnih mera zaštite i spasavanja – navode u Štabu za vanredne situacije.

Kiša i grad koji su pali sinoć i tokom noći ozbiljno su ugrozile brojna negotinska naselja. Na Bukovu kod Negotina poplavljena je pravoslavna svetinja iz 13. veka – Manastir Bukovo.

- Poplavljene su podrumske prostorije, skoro metar i po vode je bilo, novi, stari konak, celo dvorište. Pukao je i odronio se bedem manastirski, ne pamte ni naši stariji vernici da se ovako nešto skoro desilo. Kiša i grad su padali nešto više od sat vremena. U podrumskim prostorijama su nam i proizvodi, vino, oprema, med, vešternica, mašine za veš, sušara, oprema za kuhinju i sve ono što mi u manastiru koristimo. Svih naših 15 hektara vinograda je obrano i ne samo nama nego i našim komšijama – kaže arhimandrit Kozma, iguman Manastira Bukovo.

U Rajcu se izlio seoski potok, a bujica je sa obližnjih pivnica i brda poplavila kuće i okućnice na istočnom obodu sela, pšenicom zasejane njive, između sela i železničke pruge, asfaltni put od Rajca prema Zaječaru, koji je, srećom prohodan, stadion i dečje igralište.

- Na nas je prvo udario veliki talas i doneo đubrište koje je bilo po potocima, pesak, mulj, granje svašta nešto sa pivnica i okolnih brda – kaže Olivera Strečanović iz Rajca, kojoj  su kiša, mulj i bujica potopili donji sprat kuće, automobil, oba traktora, porušile štalu, uništile bukvalno sve što su stekli.

Zbog izlivanja Sikolske reke poplavljeno je dvadesetak kuća u Mokranju. Izlila se i Vratnjanska reka koja je poplavila okolne bašte i njive, nekoliko nadstrešnica, plastenici, obližnji ribnjak.

Članovi Štaba za vanredne situacije opštine Negotin zbog sanacije posledica nevremena usvojili su i Zaključak o formiranju stručno- operativnog tima sa zadatkom da u narednih 48 sati obiđe ugrožena područja po prijavama oštećenih  područja po prijavama oštećenih, utvrdi nastalu štetu, sačini izveštaj sa predlogom mera za njihovo otklanjanje.

- Oštećeni građani moći će da prijave štetu na poljoprivrednim kulturama od ponedeljka 13. maja, Odeljenju za društvene delatnosti i privredu  OU Negotin, u zgradi opštine Negotin, kancelarija broj 73 – navode u Štabu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)