NA KOMARCE KADA PROĐE KIŠA: JKP "Gradska čistoća" odložila akciju suzbijanja odraslih jedinki insekata

T.N.

17. 05. 2023. u 08:00

SEKTOR ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" ne može da otpočne akcije suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji Beograda usled nepovoljnih vremenskih prilika, saopštilo je JKP "Gradska čistoća".

НА КОМАРЦЕ КАДА ПРОЂЕ КИША: ЈКП Градска чистоћа одложила акцију сузбијања одраслих јединки инсеката

Foto: Tanjug

Za sada se nastavljaju samo larvicidni tretmani koji se sprovode od početka marta, jer oni ne zavise od padavina, vetra i temperature vazduha.

Dubravka Planinac, direktor veterinarske medicine u ovom komunalnom preduzeću, izjavila je da se suzbijanje larvi komaraca sprovodi u kontinuitetu već više od dva meseca. - Tretmane smo počeli nešto ranije, jer već duži preiod imamo visok vodostaj Save i Dunava. Situacija je dodatno otežana trenutnim vremenskim prilikama koje ne dozvoljavaju planirani početak akcija suzbijanja odraslih jedinki komaraca, a sa skokom temperature očekujemo naglu pojavu velike brojnosti ovih insekata, zato će naše akcije biti vrlo intenzivne i svakodnevne - kaže Planinac.

Osim klasičnih larvicidnih preparata, JKP "Gradska čistoća" ove godine u praksu uvodi i upotrebu bioloških preparata koji su na bazi bakterija koje deluju na larve komaraca, a ne utiču na životnu sredinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)