GRAĐANI SE ŽALE NA NEPRIJATNE MIRISE: Oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje

B.B.

02. 08. 2023. u 11:29

POSLEDNjIH dana česte su žalbe građana na neprijatne mirise koji se osećaju u pojedinim delovima prestonice. Tim povodom oglasio se i gradski Zavod za javno zdravlje. U dopisu se navodi da se u letnjem periodu, posebno kada su spoljne temperature vazduha veoma visoke, građani često zavodu ukazujući na pojavu mirisa karakterističnih za raspad otpadnog organskog sadržaja, koji je najintenzivniji u delovima grada u blizini mesta ispuštanja kanalizacionih otpadnih voda.

ГРАЂАНИ СЕ ЖАЛЕ НА НЕПРИЈАТНЕ МИРИСЕ: Огласио се Градски завод за јавно здравље

Foto Tanjug

- Tokom perioda velikih vrućina, a pogotovo ukoliko su dani bez padavina kada dolazi do nižeg vodostaja, dolazi do intenzivnog raspada organskih materija iz kanalizacionih ispusta u priobalnim delovima i emisije lako isparljivih "neprijatnih mirisnih materija" u vazduh - navode u zavodu.

- Strujanje vazduha doprinose širenju ovih neprijatnih mirisa i dalje od mesta kanalizacionih ispusta.

Stručnjaci ističu da se na široj teritoriji grada nalaze se mnogobrojna poljoprivredna dobra (sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom) na kojima se primenjuju mere đubrenja zemljišta u cilju obogaćivanja. Uglavnom se radi o prirodnim đubrivima (poreklom iz postojećih farmi koka, svinja goveda), koja takođe lako isparavaju na izuzetno visokim temperaturama.

- Ne treba zanemariti ni centralne zone (urbane) gde se, kao posledica nedovoljne komunalne i zdravstvene kulture, može osetiti i neprijatan miris urina - ističu u zavodu.

- Važno je naglasiti da ove materije neprijatnog mirisa ne utiču na zdravlje stanovništa, ali veoma remete komfor stanovanja i boravka u spoljnoj sredini. Prisustvo ovih materija u vazduhu je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do njihovog nestanka. Ovaj problem će biti rešen kada se reši uzrok njihovog nastanka, odnosno kada se otpadne kanalizacione vode budu tretirale na adekvatan sanitarno-higijenski način i tek tako prečišćene upuštale u prirodne recipijente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?