DNEVNA BOLNICA UBUDUĆE NA VRAČARU Ministarstvo zdravlja potvrdilo pisanje "Večernjih novosti" o preseljenju Dnevne bolnice iz Paunove

S.V.

06. 08. 2023. u 07:00

DNEVNA bolnica za bolesti zavisnosti "Primarijus dr Branko Gačić" Instituta za mentalno zdravlje uskoro će, iz Paunove ulice biti preseljena na Vračar, dok se ne pronađe adekvatno rešenje za tu ustanovu.

ДНЕВНА БОЛНИЦА УБУДУЋЕ НА ВРАЧАРУ Министарство здравља потврдило писање Вечерњих новости о пресељењу  Дневне болнице из Паунове

Foto: I. Marinković

To je juče saopšteno iz Ministarstva zdravlja, čime je potvrđeno pisanje "Večernjih novosti" od pre dva dana i najava da se razmatraju dve moguće lokacije za privremeni smeštaj ove zdravstvene ustanove iz objekta u Paunovoj, koji je u veoma lošem stanju. Dnevna bolnica ubuduće će će biti u Kneginje Zorke 15, u zdravstvenoj stanici DZ Vračar.

Iz Ministarstva zdrvalja kažu da oni zajedno sa Gradom od aprila intenzivno rade na rešavanju ovog problema, ali da nijednu od ponuđenih privremenih lokacija donedavno nisu prihvatili zaposleni u bolnici. Kako kažu, nadležni u Ministarstvu i Gradu obišli su beliki broj lokacija i zaposlenima u bolnici ponduili da izaberu jednu od tri lokacije kao privremeno rešenje za ovu ustanovu. Zaposleni su odbili sva tri predloga, a prihvatili su četvrti, u prostoru zdravstvene stanice DZ Vračar u Kneginje Zorke.

- U narednih mesec dana, ispražnjeni deo ovog objekta biće rekonstruisan i spreman za preseljenje - ističu iz resornog ministarstva. -Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti "Primarijus dr Branko Gačić" radiće na ovoj lokaciji sve dok se ne pronađe adekvatno stalno rešenje za ovu ustanovu, na čemu intenzivno rade i Ministarstvo zdravlja i Grad Beograd. Napominjemo da ova dnevna bolnica nije ustanova stacionarnog tipa za hospitalizaciju pacijenata koji su sada 'izbačeni na ulicu', kao što se možda moglo pogrešno razumeti iz medijskih objava, nego bolnica dnevnog tipa u koju dolaze pacijenti sa članovima porodice na program sistemske porodične terapije.

Lečiće i zavisnike od interneta

PRE nekoliko dana, ispred objekta u Paunovoj, okupili su se zaposleni i pacijenti dnevne bolnice, jer su bili zabrinuti za budućnost ove ustanove. Kako smo saznali, Plan Grada je da ova dnevna bolnica dobije novu budućnost, tim pre, što je poslednjih godina sve više prisutna i nova vrsta zavisnosti - od Interneta, pre svega među tinejdžerima. Priče o tome da neko "bacio oko" na lokaciju u Paunovoj ulici i da su u pitanju privatni interesi, naši izvori demantuju.

Rešenje o zabrani korišćenja objekta dnevne bolnice u Paunovoj ulici od 14. jula izazvalo je negodovanje u javnosti. Na Internetu je pokrenuto potpisivanje peticije - "Odbranimo zdravlje - odbranimo Paunovu".

Zgradu u Paunovoj ulici od 400 kvadrata Institut je dobio na trajno korišćenje od Grada pre 40 godina. Dnevna bolnica raspolaže kapacitetima za 25 pacijenata i članove njihovih porodica. Pune četiri decenije spas u ovoj bolnici nalaze zavisnici od kocke, droga i alkohola. Ovo je i najstarija dnevna bolnica u Srbiji u kojoj se primenjuje takozvana terapija u zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)