"SRBIJAŠUME" ZADUŽENE ZA ČAK 14 OAZA: U Beogradu, osim gradskog preduzeća, za pojedine zelene površine odgovorno državno preduzeće

A. Z. K.

15. 08. 2023. u 18:02

BROJNA stabla koje je jak vetar rušio u prethodnom periodu u Beogradu kod građana su izazvala nedoumice ko od gradskih i državnih preduzeća brine o pojedinim zelenim površinama.

СРБИЈАШУМЕ  ЗАДУЖЕНЕ ЗА  ЧАК 14 ОАЗА: У Београду, осим градског предузећа, за поједине зелене површине одговорно државно предузеће

Foto: S.V.

Drveće koje je padalo u Beogradu izazvalo je štetu na mnogobrojnim automobilima koji su bili parkirani u blizini. Osim drveća koje je u nadležnosti JKP "Zelenilo Beograd", u nadležnosti JP "Srbijašume" nalazi se čak 14 prestoničkih šuma.

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd" zbog poslednje oluje od pre dve nedelje imalo je više od 300 prijava građana koje su se odnosile na obrušena stabla i grane. Međutim, "Srbijašume" dobile su mnogo manje prijava, a nisu imali nijednu žalbu građana da je neko stablo nanelo materijalnu štetu.

- Usled vremenskih nepogoda koje su se javljale nekoliko puta u poslednje vreme, na pojedinim šumskim kompleksima o kojima brinemo bilo je većih oštećenja biljaka. Kada izradimo sanacione planove uklonićemo ostatke polomljenih stabala i grada, a potom sledi i veštačko obnavljanje - rekli su za "Novosti" u JP "Srbijašume". - Što se tiče poslednje oluje, pojedina stabla su izazvala manju materijalnu štetu, ali nam se niko od građana nije javio da prijavi. Beograđani su nas obaveštavali o većim granama koje su padale i njih je bilo u Košutnjaku i na Ibarskoj magistrali u Lipovici. Naše ekipe su vrlo brzo otklanjale ove probleme.

"Zelenilo" danima bilo na terenu

EKIPE "Zelenila" imale su više od 300 prijava nakon poslednje oluje koja se dogodila 5. avgusta. Radnici su nekoliko dana bili na terenu kako bi sanirali sve probleme koje je nevreme ostavilo za sobom, najviše u Zemunu i Novom Beogradu. Beograđani su im prijavili i nekoliko oštećenih automobila.

"Srbijašume" u glavnom gradu preko šumskog gazdinstva "Beograd" brinu o 14 šuma među kojima su: Avala, Trešnja, Stepin lug, Makiš-deo Ade Ciganlije-zaštitne šume uz auto-put, Gročanska ada, Kosmaj, Lipovica, Guberevačke šume, Košutnjačke šume, Draž-Višnjik-Bojčin-Cerova greda-Gibavac, Progarska ada-Crni lug-Zidina-Drenska, Rit, Dunav i Tamiš. Kako su nam rekli u ovom preduzeću, građani po zakonu imaju prava da se ovde odmaraju i rekreiraju, ali uz spostvenu odgovornost za svoju bezbednost.

- U slučaju da se na ovim delovima dogodi neka materijalna šteta usled nepogoda, prvo se razmatra osnovanost svakog pojedinačnog zahteva. Ako se ispune uslovi, razmatra se i mogućnost obeštećenja - rekli su u preduzeću.

U slučajevima kada vremenske nepogode poruše stabla ili grane za teren su spremna 32 radnika koja su zaposlena u šumskom gazdinstvu "Beograd". Osim saniranja posledica na zelenim površinama o kojima oni brinu, često su i na raspolaganju kolegama iz drugih gradskih preduzeća i službi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)