VINSKI LETOPIS SRBIJE: Jedinstvena izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU, od 3. do 29. novembra

B.B.

30. 10. 2023. u 15:41

U GALERIJI nauke i tehnike SANU, od 3. do 29. novembra, biće održana izložba "Vinski letopis Srbije".

ВИНСКИ ЛЕТОПИС СРБИЈЕ: Јединствена изложба у Галерији науке и технике САНУ, од 3. до 29. новембра

Foto: Muzej vinarstva i vinogradarstva Aleksandrovac

Posetioci će prvi put imati priliku da vide i stare autohtone srpske sorte vinove loze, uključujući i nekoliko do sada nepoznatih, nedavno otkrivenih primenom naprednih molekularnih metoda preko projekta "Valorizacija genetskih resursa vinove loze u Srbiji".

Autori izložbe ističu da je ideja da se prikaže kontinuitet gajenja vinove loze i proizvodnje vina od najranijih istorijskih epoha, oslanjajući se isključivo na materijalne dokaze i istorijske činjenice, kao i da se najnovija saznanja iz genetičkih istraživanja starih autohtonih sorti vinove loze povežu i uklope u hronološki presek istorije vinogradarstva na prostoru današnje Srbije.

AUTORI

Autorski tim izložbe čine Željko Tomanović, dopisni član SANU, biolog, Aleksandar Fotić, istoričar, Miroslav Nikolić, agronom i biljni fiziolog, Slavica Todić, profesor vinogradarstva, Milica Rat, biolog i kustos Volnijevog herbarijuma i Tomislav Ivanović, vinski novinar.

Pored arheoloških eksponata, alata za obradu vinograda, rezidbu i zaštitu vinove loze, opreme za preradu grožđa, proizvodnju, čuvanje i uživanje vina iz lokalnih muzeja širom Srbije, izložba po prvi put beogradskoj javnosti predstavlja herbarijum Andreja Volnog iz Gimnazije u Sremskim Karlovcima, sa primercima sorti vinove loze koje su gajene na Fruškoj gori i okolini u periodu 1812-1824. godine.

Herbarijum Volnog ima neprocenjiv značaj u svetskim okvirima, a posetioci će imati priliku i da prelistaju ovaj čuveni herbarijum u digitalnoj formi.

Na izložbi će biti predstavljeno nekoliko značajnih ličnosti za vinsku istoriju Srbije i promociju srpskog vinarstva i vinogradarstva u svetu - Milutin Savić (1848-1935), prvi enolog u Srbiji, obrazovan na vodećim evropskim univerzitetima, Dimitrije Mita Petrović (1848-1891), dopisni član Srpske kraljevske akademije, koji je pisao prva uputstva o procenama kvaliteta vina, Andrej Volni (1759-1827), koji je inicirao sakupljanje i herbarizovanje gajenih sorti vinove loze na području Fruške gore u periodu 1812-1824, Franc Šams (1780-1839), izuzetni poznavalac sremskih i banatskih vina i njihove prepoznatljivosti u tadašnjoj Evropi.

Izložbu je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!