NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST: U Beogradu od danas grejanje bez prekida od 6 do 22 sata

Tanjug

08. 11. 2023. u 09:42

BEOGRADSKE elektrane će od danas, u skladu sa spoljnim temperaturama vazduha, isporučivati toplotnu energiju korisnicima svakog dana od 6 sati ujutru do 22 sata uveče bez prekida, kako propisuje Gradska odluka.

НЕМА РАЗЛОГА ЗА ЗАБРИНУТОСТ: У Београду од данас грејање без прекида од 6 до 22 сата

SPREMNI "Beogradske elektrane" zagrevaju 300.000 stanova, Foto D. Milovanović

Ova 58. grejna sezona u Beogradu počela je 15. oktobra, ali su na isporuku toplotne energije uticale povoljne vremenske prilike.

- Od jutros Beogradske elektrane neometano pružaju uslugu snabdevanja toplotnom energijom građanima Beograda prema Gradskoj odluci o snabdevanju toplotnom energijom i svih 15 velikih toplana u Beogradu i 18 kotlarnica neometano pružaju uslugu - rekao je za medije Vanja Vukić, direktor JKP "Beogradske elektrane".

Kako je dodao, od jutros ima manji broj poremećaja i uglavnom se oni odnose na kućne grejne instalacije i Beogradske elektrane te poremećaje otklanjaju.

On je napomenuo da Beogradske elektrane prate iz sata u sat promene temperature vazduha u gradu kako bi mogli na vreme da reaguju i pruže toplotnu energiju ukoliko temperatura padne ispod propisane ili obrnuto.

- Isporuka toplotne energije u toku grejnog dana može da bude prekinuta u slučajevima povoljne temperature spoljašnjeg vazduha. Prekid isporuke se obavlja kada su spoljne temperature više od 15 stepeni i kada one traju duže od dva sata. Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža - rekao je Vukić.

- Sve toplotne predajne stanice, kojih u sistemu daljinskog grejanja ima više od 9.000, automatizovane su, imaju senzore na spoljašnjoj strani objekta i mere temperaturu vazduha u njegovom okruženju. Kada su spoljašnje temperature vazduha više od 15 stepeni Celzijusa, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplotne energije kroz objekat. S obzirom na to da tada objekti ne preuzimaju toplotnu energiju, ne postoje uslovi za proizvodnju i distribuciju toplotne energije potrošačima - rekao je Vukić.

On je poručio građanima Beograda da nemaju razloga za zabrinutost.

- Beogradske elektrane su obezbedile dovoljnu količinu energenata, preko 96 posto koristimo gas za proizvodnju toplotne energije, naravno imamo i ostale energente - komprimovani gas i ugalj na nekoliko elektrana. Po Zakonu o energetici mi smo u obavezi da obezbedimo i rezervni vid energenata. I to smo učinili, imamo dovoljne količine energenata - rekao je Vukić.

On je rekao da će Beogradske elektrane u narednom periodu biti spremne za sve potencijalne probleme, da imaju dovoljan broj ekipa za potrebne intervencije.

BONUS VIDEO: PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Treća epizoda video-serijala "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)