POZIV PRIVATNIM VRTIĆIMA: Subvencija od 33.000 dinara po detetu na računu do 5. u mesecu

B. B.

15. 11. 2023. u 13:04

SEKRETARIJAT za obrazovanje raspisao je javni poziv za podnošenje prijava privatnih predškolskih ustanova za zaključivanje ugovora sa Gradom o finansiranju 100 odsto ekonomske cene boravka dece počev od 1. decembra.

ПОЗИВ ПРИВАТНИМ ВРТИЋИМА: Субвенција од 33.000 динара по детету на рачуну до 5. у месецу

Foto: Z. Rašić

 Rok za podnošenje dokumentacije je do 23. novembra, a kako se navodi u pozivu ustanovama će se novac uplaćivati do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Odlukom je utvrđena ekonomska cena boravka u vrtiću od 33.000 dinara mesečno po detetu. Novina je da će subvencija biti isplaćivana u punom iznosu, bez obzira koliko dana u mesecu je dete bilo prisutno u vrtiću. U prethodnom periodu, visina subvencije iz gradske kase zavisila je od dolaznosti. Ovim izmename, bez obzira da li je dete bilo jedan ili 22 dana u vrtiću, Grad će platiti 33.000 dinara svakog meseca, a ostatak do pune ekonomske cene u određenom vrtiću plaćaće roditelji.

Takođe, novina je i što će se novac uplaćivati direktno predškolskim ustanovama, a ne kao do sada roditeljima. Izmene u načinu plaćanja izazvale su nezadovoljstvo među privatnim predškolskim ustanovama koje smatraju da "po zakonu nemaju prava da primaju sumu koja se vodi kao socijalna pomoć i koja mora da glasi na fizičko lice odnosno pojedinca". Takođe, poručuju da je za vrtiće finansijski neodrživa zamisao Grada o tempu kojom bi se isplaćivao novac, pa najavljuju i mogućnost obustave rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)