NA NOVOJ ADRESI SLEDEĆE NEDELJE: Dnevna bolnica "Prim. dr Branko Gačić" na Banjici sprema se za selidbu

B. Borisavljević

06. 12. 2023. u 14:55

DNEVNA bolnica za bolesti zavisnosti "Prim. dr Branko Gačić" juče nije srušena, iako je Inicijativa pacijenata Paunove najavila da će se to, možda, dogoditi.

НА НОВОЈ АДРЕСИ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ: Дневна болница Прим. др Бранко Гачић на Бањици спрема се за селидбу

Foto: Z. Jovanović

 Na pomenutoj lokaciji naša ekipa je zatekla zaključanu kapiju i obaveštenje da je bolnica preseljana na novu lokaciju, u Ulicu kneginje Zorke 15. Kako smo saznali, u nove prostorije osoblje i pacijenti će se useliti do kraja ove ili sledeće nedelje.

Da preseljenje već uveliko traje uverili smo se na licu mesta, jer je u dvorištu bolnice bio parkiran kombi za selidbu. Prostor u Kneginje Zorke je u potpunosti sređen, a u toku je unošenje namšetaja, kompjutera, dokumentacije.

ZABRANA OD 14. JULA

Rešenje o zabrani korišćenja objekta dnevne bolnice u Paunovoj ulici od 14. jula izazvalo je negodovanje u javnosti. Na Internetu je pokrenuto potpisivanje peticije - "Odbranimo zdravlje - odbranimo Paunovu".

Zgradu u Paunovoj ulici od 400 kvadrata Institut je dobio na trajno korišćenje od Grada pre 40 godina. Dnevna bolnica je imala kapacitete za 25 pacijenata i članove njihovih porodica. Pune četiri decenije spas u ovoj bolnici nalaze zavisnici od kocke, droga i alkohola, a reč je o najstarijoj dnevnoj bolnici u Srbiji u kojoj se primenjuje takozvana terapija u zajednici.

Prema planu generalne regulacije Beograda, parcela na kojoj se nalazi dnevna bolnica planirana je za objekte i komplekse javnih službi u koje spadaju i zdravstvene ustanove. Na osnovu važećeg PDR naselja Banjica, na ovoj lokaciji trebalo bi da bude izgrađen specijalizovani kompleks Zavoda za mentalno zdravlje od oko 1.800 metara kvadratnih na dva sprata. Budući objekat bi zauzimao maksimalno 40 odsto površine parcele, dok 30 odsto treba da budu zelene površine.

U Inicijativi pacijenata Puanova su sumnjičavi da je plan Grada da bolnicu vrati na postojeću lokaciju. Oni zahtevaju da se ispoštuje postojeći plan detaljne regulacije i na predmetnoj lokaciji izgradi savremena bolnica.

Kako su "Novosti" već pisale, postojeći zgrada je više puta bila predmet veštačenja građevinske inspekcije, koja je utvrdila velike horizontalne i vertikalne pukotine na zgradi. Kako nam je tada rečeno, plan Grada je da ova dnevna bolnica dobije novu budućnost, tim pre što je poslednjih godina sve više prisutna i nova vrsta zavisnosti - od interneta, pre svega među tinejdžerima. Nadležni su tada oštro demantovali priče o tome da je neko "bacio oko" na lokaciju u Paunovoj ulici i da su u pitanju privatni interesi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave