ČUVARIMA PLATA DUPLO VEĆA: Iako imaju policajce, neke škole angažuju dodatno obezbeđenje koje roditelji posebno plaćaju

B. Borisavljević

24. 12. 2023. u 15:50

O BEZBEDNOSTI đaka u svim školama u prestonici od početka školske godine brinu školski policajci. Ipak, i pored toga u nekim obrazovnim ustanovama su angažovali i dodatno obezbeđenje.

ЧУВАРИМА ПЛАТА ДУПЛО ВЕЋА: Иако имају полицајце, неке школе ангажују додатно обезбеђење које родитељи посебно плаћају

Foto arhiva

To je izazvalo nezadovoljstvo roditelja u nekim beogradskim školama, koje je dodatno "podgrejala" i cena. Iako ističu da je bezbednost dece najbitnija, ogorčeni su što je ova usluga duplo poskupela u odnosu na prošlu godinu, a čuvari koji brinu o deci su, uglavnom, penzioneri. Pitaju se zašto je to potrebno kada postoje policajaci u obe smene.

Angažovanje dodatnih čuvara mora da odobri Savet roditelja. Iako su njih, kao svoje predstavnike, izabrale mame i tate, u većini slučajeva se ne slažu sa odlukama koje oni "aminuju". Kako kažu, ne može u školi koja, recimo, ima oko 2.000 đaka u ime isto toliko roditelja odlučivati tek njih oko 70, koliko ih je u savetu.

- Prošle godine smo obezbeđenje plaćali 500 dinara, sada je cena 1.000 dinara. Niko u školi nije znao da nam objasni šta je to poskupelo, pa da nečije celodnevno sedenje plaćamo duplo skuplje - priča majka čija deca pohađaju jednu voždovačku školu. - U školi postoje i školski policajci, koji dežuraju u obe smene, pa ne znam zašto je potrebno i dodatno. Lica koja je škola angažovala su stariji ljudi koji najčešće ne izlaze iz svoje "kućice", osim kad se raspravljaju sa decom, što im nije ni zameriti s obzirom na njihove godine.

NAJBOLjE PLATIŠE

KAKO kažu u školama, najbolje "platiše" su učenici prvog i drugog razreda, dok je u završnim godinama procenat naplate znatno manji. Prikupljeni novac koristi se za fotokopiranje testova, osiguranje, kupovinu knjiga za odlične učenike, futrole za diplome, neke potrepštine za nastavu.

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da Savet roditelja odlučuje da li će škola imati obezbeđenje ili ne. Oni biraju najpovoljniju ponudu, posle postupka javne nabavke, a "pod lupom" predstavnika roditelja je i kako se troši novac od donacija i od proširene delatnosti.

- Savet roditelja u školi odlučuje o tome da li će biti angažovano privatno obezbeđenje - navode u Ministarstvu. - Tu vrstu obezbeđenja finansiraju roditelji ukoliko to žele, odnosno nisu u obavezi da to učine. Uplata novca za ove namene ne može biti uslov za dobijanje svedočanstva učenika.

U sklopu "đačkog dinara", koji iznosi, u proseku, od 2.000 do 3.000 dinara godišnje, nalazi se i stavka za bezbednost, koja se odnosi na plaćanje čuvara. Iako je Ministarstvo prosvete više puta upozoravalo da plaćanje "đačkog dinara" nije obavezno, dešavalo se da u nekim školama izdavanje svedočanstva uslovljaju donošenjem uplatnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave