POLOVINA VRTIćA POTPISALA UGOVOR: Novi poziv za one koji nisu to učinili

B. Borisavljević

25. 12. 2023. u 10:35

POZIV za zaljkučivanje ugovora sa Gradom o finansiranju 100 odsto ekonomske cene boravka u vrtićima prihvatilo je oko 160 privatnih predškolskih ustanova, što je više od polovine od ukupnog broja verifikovanih.

ПОЛОВИНА ВРТИћА ПОТПИСАЛА УГОВОР: Нови позив за оне који нису то учинили

Foto Arhiva

Nadležni su raspisali novi javni poziv, tako da oni koji se nisu prijavili mogu to učiniti do kraja ove i tokom cele sledeće godine.

Kako se navodi na sajtu Grada, privatna predškolska ustanova je dužna da izveštaj o prisutnosti deteta dostavi Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, od 25. u tekućem mesecu do 1. u narednom mesecu za prethodni mesec. Novac će vrtiću biti uplaćen do 5. u mesecu za prethodni mesec. Pravo učešća po Javnom pozivu imaju sve predškolske ustanove, čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice sa teritorije, koje poseduju akt o verifikaciji, izdat od strane nadležnog ministarstva.

Izmenama gradske odluke, od 1. decembra subvencije iz gradske kase za mališane koji pohađaju privatne vrtiće su povećane na 33.000 dinara po detetu. Ostatak do pune cene plaćaju rodtelji. Novim pravilima predviđeno je da ovaj pun iznos subvencije dobije svako dete, bez obzira da li je išlo u vrtić dva ili 22 dana. Pre izmene odluke, dotacija koja se uplaćuje roditeljima zavisila je od broja dana koje je dete boravilo u vrtiću.

Kako je nedavno izjavio Aleksandar Šapić, predsednik privremenog organa Beograda, najveći broj privatnih vrtića će se uklopiti u novu cenu.

BROJKE

U glavnom gradu pored državnih predškolkih ustanova, postoji oko 300 privatnih sa više od 400 objekata.

Statistika kaže da državne vrtiće pohađa više od 58.000 dece, dok je kod privatnika upisano oko 22.000 mališana.

- To znači da najveći broj roditelja dece koja idu u privatne vrtiće neće morati ništa da doplaćuje - rekao je Šapić. - I dalje će postojati opcija da se subvencije uplaćuju kao i do sada, odnosno da ukoliko vrtić ne želi da dobija ta sredstva iz nekih razloga, novac će dobijati roditelji koji će potom plaćati obdaništu.

Šapić je istakao da privatni vrtići sada mogu da prave ozbiljne biznis-planove.

- Imaće sigurna sredstva kojima će moći da kalkulišu troškove i da objektivno dobijaju novac koji možda i neće sav potrošiti - naveo je on. - Statistika pokazuje da više od 65 odsto dece ne ide u vrtić mesečno u kontinuitetu. Troškovi hrane i nekih drugih stvari za toliko mogu da budu manji, neće biti potrebe da se otpuštaju radnici ili greje samo deo prostorija.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave