PROGRAMERI NAJTRAŽENIJI: Prema podacima NSZ lane u prestonici 40.040 nezaposlenih, na radnu knjižicu se čeka u proseku četiri godine

B. Borisavljević

15. 01. 2024. u 11:01

NA evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - filijale Beograd, zaključno sa 31. decembrom prošle godine bilo je 44.040 ljudi, od kojih je 27.430 žena. Na posao se čekalo oko četiri godine, a prosečna starost nezaposlenih je bila 46 godina. Najtraženiji kadrovi su programeri, ekonomisti, šivači, dok su poslodavci najmanje interesovanje pokazali za turizmologe, dizajnere, bibliotekare.

ПРОГРАМЕРИ НАЈТРАЖЕНИЈИ: Према подацима НСЗ лане у престоници 40.040 незапослених, на радну књижицу се чека у просеку четири године

Ilustracija / Foto A. Stevanović

Kako navode u NSZ, nije bilo većih odstupanja u odnosu na 2022. godinu u broju lica koji traže posao, kao ni starosna struktura. Ipak, sudeći po zahtevima poslodavaca, u prethodnom periodu beleži se i dalje veća potražnja za profilima iz oblasti informacionih tehnologija, naročito iz programiranja.

- Takođe, primetno je da razvoj odgovarajućih sektora u oblasti mašinstva, elektrotehnike, građevine, medicine i ekonomije diktira potrebu za većom potražnjom visokoobrazovnih profila iz tih oblasti - navode u NSZ. - Kada su u pitanju profili nižih kvalifikacija prisutan je trend tražnje radnika u oblasti uslužnih delatnosti, ugostiteljstva, saobraćaja, trgovine i u oblasti građevinarstva.

PRIJAVE POSLODAVACA

U skladu sa izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje prima i registruje isključivo prijave poslodavaca koji su se obratili NSZ radi pružanja usluge posredovanja.

Ovim izmenama je zvanično prestala da važi obaveza prijavljivanja svakog slobodnog radnog mesta od strane poslodavaca, tako da NSZ ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji na tržištu rada u Srbiji.

Pored već pomenutih, na listi zanimanja koja brzo dolaze do posla bili su i građevinski tehničar, prodavac u maloprodaji, tesar, magacioner, zidar, kuvar, mašinski inženjer, armirač, vozač, rukovodilac jednostavnim građevinskim mašinama, bravar, gerontodomaćica, pekar, krojač, medicinska sestra, čuvar, kurir, diplomirani inženjer elektrotehnike za energetiku.

- Koliko će neko da se brzo zaposli, zavisi od više faktora - kažu u NSZ. - Između ostalih, veoma je bitno kakva su očekivanja lica od tržišta rada, u smislu uslova rada, zarade i sl., kao i njihova motivacija. Jer, ako ona izostaje ili nije na zadovoljavajućem nivou, slobodno možemo reći da se šanse smanjuju bez obzira na kvalifikacije lica i veliku potražnju od poslodavaca.

Prema podscima NSZ dobijanje radne knjižice bilo je teže za sledeće obrazovne profile - turizmolog, dizajner, bibliotekar, istoričar, reklamni agent, radiolog, filozof, arhitekta, filmski kritičar, frizer, logoped, socijalni radnik, rukovodilac za upravljanje kvalitetom, medicinski biotehničar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)