MORBILE IMA 34 BEOGRAĐANA: Presek broja obolelih od početka februara

B.B.

26. 03. 2024. u 12:13

OD 7. februara, kada je počeo pooštren epidemiološki nadzor nad morbilama, u glavnom gradu je zaključno sa 24. martom registrovano 34 obolela.

МОРБИЛЕ ИМА 34 БЕОГРАЂАНА: Пресек броја оболелих од почетка фебруара

Foto Shutterstock

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, među obolelima je 10 dece, uzrasta od jedne do pet godina, devet pacijenata ima od 8 do 19 godina, tri su starosti od 20 do 25, dok su 12 njih stariji od 30 godina.

U odnosu na vakcinalni status, 21 oboleli je nevakcinisan, kod 10 odraslih je nepoznat, dok su troje kompletno imunizovani.

Nakon prva dva potvrđena slučaja morbila 6. i 7. februara, a u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila u Republici Srbiji, uvedeno je  dnevno nulto izveštavanje iz nadzornih jedinica sa teritorije Beograda, formirana je linijska lista slučajeva, sa svim prijavljenim sumnjama na oboljenje kao i potvrđenim slučajevima morbila, koja se dostavlja Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Takođe,  radi se prijavljivanje, epidemiološko ispitivanje i laboratorijska analiza svakog slučaja sumnje na morbile, obavljena je hitna i vanredna revizija vakcinalnih kartoteka domova zdravlja na teritoriji Beograda. Kontinuirano se obavlja imunizacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, uzrasta od 12 meseci do 18 godina MMR vakcinom na teritoriji Beograda, vrši se zdravstveni i epidemiološki nadzor nad kontaktima u kolektivu i porodici obolelih i zdravstvenim ustanovama u kojima je obavljen pregled i hospitalizacija obolelih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave