SPOMENIK Stefanu Nemanji na Savskom trgu još nije postavljen (radovi će početi 4. avgusta), a već su pale prve osude. Kritike dela poznatog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnikova odnose se, pre svega, na njegovu grandioznost. Spomenik rodonačelniku dinastije Nemanjića biće visok 23 metra, što je istoričarka umetnosti Irina Subotić nazvala - pretencioznim.

sima

19.07.2020. 13:38

Krajnje je vreme da se setimo da i "Život pravoslavnih slovena vredi". Gospođa se očigledno priključuje onima koji misle suprotno i kojima milioni žrtava nisu dovoljne.

RRadomir

19.07.2020. 13:51

A zašto ne može da se govori o spomeniku ore nego što se postavi? Da smo ranije pričali o onom spomeniku partrijahu Pavlu verovatno bi bio za nijansu veći i bolje postavljen. Ovako????

Miša Petronijevic

19.07.2020. 14:00

Svaka čast i Stefanu Nemanji i spomeniku ali mislim da bi na tom mestu trebalo da se postavi spomenik Nikoli Tesli pošto će zgrada stare ž. stanice da postane njegov muzej, a ima toliko još mesta u Beogradu i za spomenik Nemanji.

Bane

19.07.2020. 14:04

Najpostenije bi bilo da se o spomeniku godinu dana nakon postavljanja izjasne gradjani na referendumu. Izrada i postavljanje se finansiraju njihovim novcem, pa red je da se oni i pitaju. Ako 50% + 1 od ukupnog broja gradjana upisanih u biracki spisak bude za ukljanjanje spomenika, javljam se kao dobrovoljac da aktiviram eksploziv.

Petar

19.07.2020. 14:04

Нису то никакви стручњаци него мрзитељи свега и свачега, пре свега напретка Србије а највише самих себе. Доста нам је таквих.

xxdet

19.07.2020. 14:08

Javice se sada gomila Srbomrzaca i placenika skrivenih iza kulturnih i prosvetnih institucija kojima ce smetati ovaj velicanstveni spomenik. Kako Srbija bude rasla tako cemo ih upoznavati sve vise. Dobro je to znati.

Olivera

19.07.2020. 14:09

Свака шуша узела себи право да пише критике. Примитивно заљубљена у себе боље би било да нешто сама створи. Наш народ би рекао:" Нашла се вила у чем није била"

Empirija istorija

19.07.2020. 14:21

U Banjaluci ima spomenik Stefanu Nemanji visine 7,8 metara sa postoljem. Ako je ovaj u BG prevelik za njih, rado bi se Dodik mijenjao. Dao bi ovaj manji za taj veliki. I doplatio, ne bježi on od toga. Daće usput i crkvi miloštu. Za Banjaluku to nije golemo. Baš kako treba, taman po mjeri. Dodik to voli. Neka je samo istorijski golemo, megalomansko. Zašto bi Skoplje prednjačilo u golemim spomenicima

sedi1

19.07.2020. 14:50

.... vidi jedno je nevoleti nekoga, a sasvim drugo je nevoleti sopstvenu istoriju i narod... tu bi čovek trebalo da preispita intelektualni kapacitet... bez obzira kakvu diplomu ima...

Bonaparta

19.07.2020. 14:55

U Srbiji sve je politika. Pitanje koja stranka je na vlasti. Protivnici te stranke i te politike kritikuju ma šta ti na vlasti uradili bilo dobro bilo loše. Nije ni čudo što u našim molitvama čujete Daj Bože da se SRBI slože. Da li će doći taj dan? Nadam se da hoće.

jutro

19.07.2020. 15:00

Sram Vas sve bilo. Završili ste neke škole i ništa više niste pročitali u životu. Profesor Irina Subotić, je istoričar umetnosti, vredan pregalac i dobar poznavalac naših prilika u Srbiji. Ona je potpuno u pravu. Njeni komenatri su na mestu. Žena je prefinjenog ukusa i sasvim dobro vidi neke stvari, pa i mesto spomenika Nemanji. Ona samo skreće pažnju da mesto i veličina spomenika ne odgovaraju. Vi koji se toliko zalažete za Beograd na vodi ne vidite ništa. Beograd je već više hijlada godina na vodi. Da ste bar nekada ušli u neki muzej ili pročitali neku knjigu imali bi ste pravo da komentarišete mišljenje drugih ljudi. Ne moramo svi da se slažemo sa ljudima koji su trenutno na vlasti. Postoji valjda pravo i na neko svoje mišljenje koje je često suprotno od kolektivnog mišljena postojeće vlasti.

posmatrac iz daleka

19.07.2020. 20:37

@jutro - Ako nam ostavite neku od vas procitanu knjigu, rado cemo je procitati. Ne znam zbog cega treba da nas bude sram. Sram Vas bilo !!!

Zoky Athens

19.07.2020. 15:22

Spomenik je predivan. Uvek sam se pitao zasto nemamo monumentalne spomenike posvecene srpskim srednjovekovnim vladarima. Najzad cemo imati jedan! Grad Beograd i Srbija dobijaju od mene sve pohvale. Ceo trg ce biti fantastican prostor. Nadam se da ce i posti vratiti originalnu fasadu. Sa ponosom cu dovoditi prijatelje iz sveta da ga vide kada dodju u Beograd. Postoje stvari koje radi ova vlast sa kojima se ne slazem, ali postoje i stvari koje odlicno rade. Ovo je jedna od njih. Potpuno podrzavam ceo projekat Beograda na vodi a posebno ovaj spomenik i trg.

Bljump

19.07.2020. 15:39

Inace, vecina koja ostavlja komentare na ovu vest i podrzava postavljanje skulpture od 20 metara visine su istoricari umetnosti i vrsni poznavaoci skulptura i njihove namene.

Ceda012

19.07.2020. 16:00

Прича Ирина Суботић оно за шта је плаћена. Требало би наш народ да схвати да су људи као горе поменута, па и Наташа Кандић, Соња Бисерко, Жене у Црном, нато канцеларије, и мноооги други до сада за новац плували и нападали на све могуће начине сваку српску ствар. Од културе, језика, писма, споменика, територије, војске и спорта. Само се декларисала као плаћеник душмана овог народа.

Miloš

19.07.2020. 16:16

Ако је Свети Сава као Архиепископ, постављао игумане манастира преко Дунава и Св.Симеон Немања је онда имао неку власт над тим територијама, а наша историјска наука не жели да о томе ништа зна!?

karakondzula

19.07.2020. 16:20

Да ли је споменута чула бар за извесног Милету Продановића? Можда је требало њему поверити израду споменика? То је онај врсни анонимус (данас већ професор) који се 2004. иживљавао на српском грбу и унаказио га за прославу 200-годишњице Првог српског устанка. Признајем, Рукавишников није дрипачка природа, али зато се бар разуме у уметност.

Jovanovic

19.07.2020. 16:23

Класичан аутошовинизам. Ко заслужује величанствен споменик ако не Стефан Немања? Да није можда друг Тито? Ова историчарка уметности се ове јавља као политичар а не као струка. Да је тако оспорила би уметничку вредност споменика или компетентност аутора. Коме сметају Немањићи, може да се сели одавде.

Kosta

19.07.2020. 16:32

Meni se spomenik dopada. Nisam strucnjak, ali kao obican covek imam pravo na svoje misljenje. Ideja o uredjenju trga mi se takodje dopada. Bilo ja krajnje vreme, posle vise od 70 godina, da se to uradi na ovakav nacin, da Beograd i Srbija dobiju lep trg, sa spomenikom osnivacu stare Srpske drzave. A oni koji znaju da samo zlonamerno kritikuju, neka se zapitaju sta su to oni doprineli ovom narodu i svojoj deci. Osim elitisticke prazne kritike, jedno veliko nista. Znaju samo da napadaju onog ko nesto radi. Zato, sredite trg da bude lepsi nego ikad u istoriji Beograda, i ne samo ovaj trg, vec i druge trgove u Beogradu i Srbiji.

nele011

19.07.2020. 18:48

Најопаснији непријатељ није колонизатор и окупатор, већ наш сународник, кога храни окупатор - поучавао је својевремено Махатма Ганди

Isidor

20.07.2020. 04:09

Госпођа Ирина Суботић је чувена српска историчарка уметности. Запажање да напукли шлем може симболизовати само неуспех је више него на тачно.

Teodor

21.08.2020. 14:04

@Isidor - Pa da, ali šlem nije srpski nego vizantijski. Poruka je: da se Nemanja zapravo okoristio slabošću Vizantije, što je istorijska istina.

Aco

20.07.2020. 04:41

Za Aleksandra Rukavišnikova smo culi a ko je Irina Subotic ne znamo. Pocevsi od ove jenostavne cinjenice, namece se jednostavan zakljcak; zbog cega javnost treba da bude obavestena o misljenju Irine Subotic i kako je ona dosla do novina koje zele njeno usamljeno misljenje da objave?

Emigtant

20.07.2020. 09:05

Sigurno je da Irina Subotic ne zna nista o skulpturi i o njenom tajna pogotovo figuraciji i njenoj kompleksnosti .Latinska poslovica kaze ne dalje od opanaka

zdravko logika

20.07.2020. 09:14

Pronadjoh na TV 1 gde Irina Subotic hvali Zorana Djindjica i zalaze se za izgradnju njegovog spomenika , jer je za nju bio covek vizionar i intelektualac . Slazem se , ali da se na njemu ispise intervju dat na nemackoj TV gde trazi BOMBAROVANJE SRBIJE ! A za Nemanju je sramota dici samo spomenik u Beogradu jer tu zivi previse domacih srbo- mrzaca pa ce ih to nervirati .Treba jedan u Ribnici , danas Podgorici , gde je rodjen , drugi u Dubocici gde je poceo vladati , treci u Rasu danas Novom Pazaru gde je stvorio drzavu i onda u Beogradu danasnjem centu srpstva. Ko se stidi svoje istorije je bezvredan postojanja .

Godo

20.07.2020. 14:44

Да су којим случајем Срби били консултовани око изградње Акропоља , Рима или пирамида ништа од тога до данас не би било изграђено али би се још увек свађали да ли је ишта од тога уопште потребно и којих димензија би требало да буде! Срби би вероватно још градили оне кућице из Лепенског вира,

CZVBG

23.07.2020. 20:36

Istoričar umetnosti je zanimanje najgoreg bivšeg studenta.Šta ona zna?Zna da nabroji datum nastanka umetničkih dela i da pročita kritike iz tog doba da bi kasnije koristila tuđe reči kao svoje.Da li je i statua Isusa Hrista u Riju spomenik "vođi" jer se niko ni ne seća ko je tada bio na vlasti u Brazilu

Dusan

25.07.2020. 10:19

Kad je 50 i vise godina bila skrivana nasa slavna istorija zarad bratstva l jedinstva, tako smo u tom stilu i gurali ove kvazi istoricare, koji su gradili karijeru na antisrpstvu.