VESIĆ: Nove mere moraju da budu usaglašene sa ekonomskim interesom grada i države

Novosti online

06. 11. 2020. u 15:16

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da nove mere zavise od odluke Kriznog štaba, a da je stav Grada takav da sve eventualne nove mere moraju da budu usaglašene sa ekonomskim interesom grada i države. On je u gostovanju na Studiju B pojasnio da je neophodno pooštriti kontrolu poštovanja postojećih mera i da pre nego što se u potpunosti ne iscrpe postojeće, ne treba donositi nove.

ВЕСИЋ: Нове мере морају да буду усаглашене са економским интересом града и државе

Zoran Jovanović

– Sadašnja situacija je takva da se postojeće mere ne poštuju, to jest da određeni klubovi prave žurke posle 23 sata i da se organizuju proslave. To je nešto što moramo da iskontrolišemo, ali nažalost, ne možemo bez izmene zakona i dok se Komunalnoj miliciji i drugim inspektorima ne da ovlašćenje za kontrolu. Po sadašnjem zakonu, samo sanitarni inspektori mogu da izriču kazne za nepoštovanje zdravstvenih propisa, a nema ih dovoljno, s obzirom na to da ih za teritoriju čitave Srbije ima samo 140 – naglasio je Vesić.

On je dodao da ne zna zašto se tužilaštvo ne uključi, jer u krivičnom zakoniku namerno širenje zaraznih bolesti u vreme epidemije jeste krivično delo.

– Za mene je organizator proslave na splavu koji posle 23 sata plovi rekom krivično odgovoran. Zato je neophodno pooštriti kontrolu poštovanja postojećih mera jer nema potrebe kažnjavati 99 odsto ugostitelja koji poštuju epidemiološke mere zbog onih koji to ne čine, kao što ne treba kažnjavati sve građane zbog četiri-pet odsto onih koji ne nose maske. Za taj stav Grada ćemo se boriti, kao i za svako radno mesto u Beogradu – kazao je Vesić.

Nemojmo predlagati mere koje ne možemo da sprovedemo i koje nisu ekonomski opravdane, naveo je Vesić, i dodao da u ugostiteljstvu radi 40.000 ljudi.

– Stav Beograda je da svaka postojeća mera mora biti potpuno ispoštovana. Za to služi i izmena zakona. Beograd je predlagao tu izmenu, Vlada je usvojila i trebalo bi da bude na Skupštini. To će nam omogućiti da efikasnije možemo da se borimo sa prekršiocima. Za mene nisu odgovorna deca koja su na splavu jedan sat posle ponoći, već onaj ko ih je organizovao i postavio reklamu na društvenoj mreži. Svaka nova mera mora da bude usaglašena sa ekonomskim interesom grada i zemlje. To je stav Grada, a kako će Krizni štab odlučiti ne znam. Mi ćemo naravno poštovati svaku njihovu oduku – naglasio je Vesić.

On je rekao da je u svetu i kod nas veoma mali broj dece do 12 godina zaraženo virusom korona, te da vrtići i škole treba da rade.

– Sva pravila u tim ustanovama se poštuju. U vrtićima su uvedena rigorozna pravila, još od meseca maja, i svi ih poštuju. Imamo manje dece u vrtićima nego što bi ih bilo da nema kovida, tako da ne vidim potrebu da se bilo šta menja. Nisam stručnjak, postoje ljudi koji o tome odlučuju, samo ih molim da vode računa o tome da ako privreda ne bude radila, neće imati od čega da se isplate njihove plate i da se kupi zaštitna oprema – zaključio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!