RASPISAN JAVNI TENDER: Evo kako će biti rešen problem kanalizacije za Krnjaču, Kotež, Borču i Padinsku skelu

M. STANOJKOVIĆ

05. 12. 2020. u 12:30

GRAD je raspisao nabavku za izbor dobavljača koji će graditi kanalizacionu crpnu stanicu "Krnjača 2", kao prvi projekat koji se realizuje na gradnji kanalizacije na levoj obali Dunava.

РАСПИСАН ЈАВНИ ТЕНДЕР: Ево како ће бити решен проблем канализације за Крњачу, Котеж, Борчу и Падинску скелу

Foto: V. N.

U ovu stanicu će dolaziti otpadne vode iz Borče, Koteža, Krnjače, Besnog foka i Padinske skele, kao iz naselja Zage Malivuk i Braće Marić.

Veći deo naselja na levoj obali Dunava nema rešenu kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda. Sada se te vode talože u septičkim jamama ili se izlivaju direktno u kanale za navodnjavanje. Kanalizaciona crpna stanica "Krnjača 2" prihvataće otpadne vode iz postojećeg kolektora u Zrenjaninskom putu, kao i otpadne vode iz niskih delova u okolini Pančevačkog putada bi ih potisnula u postojeći kolektor u Pančevačkom putu.

On ih odvodi do već izgrađene KCS "Krnjača 1", a odatle ka budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda "Krnjača" i dalje u Dunav - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je podsetio da će izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava koštati 50 miliona evra, od čega Grad Beograd obezbeđuje 15 miliona evra, a Evropska investiciona banka (EIB) 35 miliona evra.

TRI CELINE

IZGRADNjA će se realizovati u tri celine. Izgradnja KCS "Krnjača 2" predstavlja prvu celinu, a preostale dve celine realizovaće se kreditnim sredstvima EIB, i njih čine postrojenje za preradu otpadnih voda "Krnjača", primarni kolektori i sekundarna mreža naselja Krnjača dužine 80 kilometara sekundarne kanalizacije i sedam kilometara primarnih kolektora - kazao je Vesić i dodao da će se ove dve celine realizovati kroz tendere za istovremeno projektovanje i izvođenje radova koji će biti raspisani na proleće.

- Kanalizaciona crpna stanica "Krnjača 2" realizovaće se sredstvima Grada Beograda, dok će se sedam kilometara primarnih kolektora i oko 80 kilometara sekundarne kanalizacione mreže na na levoj obali Dunava realizovati prema ugovoru sa Evropskom investicionom bankom - objasnio je Vesić.

On je precizirao da se polovinom ovog meseca očekuje saglasnost EIB na urađenu studiju izvodljivosti, posle čega će uslediti izrada idejnih rešenja za sve pojedinačne elemente kanalizacionog sistema na levoj obali Dunava".

Tender je otvoren do 11. januara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri