OD DANAS U RUKAMA GRADA: Spomenik Stefanu Nemanji predat Beogradu

M. S.

25. 12. 2020. u 13:00

SPOMENIK Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, koji će krasiti Savski trg u Beogradu, biće svečano otkriven 27. januara, na Svetog Savu, najavljeno je na ceremoniji primopredaje spomenika koja je održana u Starom dvoru.

ОД ДАНАС У РУКАМА ГРАДА: Споменик Стефану Немањи предат Београду

Foto: M. S.

Zapisnik o primopredaji potpisali su predstavnici Grada Beograda i ruskog vajarskog tima.

Obeležje kamenu međašu, kako je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, nazvao Stefana Nemanju, dokaz je da jedan veliki narod čini velikim njegova kultura sećanja.

- Velike narode čini kontinuitet i ono što ih čini nacijom - naveo je Selaković. - Mnogo je naroda, ali je malo nacija. Srpski narod nacijom je učinilo nekoliko važnih istorijskih ličnosti. A jedna koja se u našoj istoriji može nazvati kamenom međašem, neko ko je bio prethodnica punoletstva srpske nacije, jeste ličnost velikog župana srpskog Stefana Nemanje, kao i svih Nemanjića koji su naš narod i državu upisali u mapu sećanja čitavog sveta.

Da na ovaj monument čekamo osam vekova, podsetio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

- Čekali smo dok se predsednik Aleksandar Vučić nije setio da podigne spomenik. Stajaće ovde vekovima na ponos svih nas, a biće mesto gde će dolaziti naši gosti da se upoznaju ko smo i odakle smo - rekao je Vesić.

POTPISIVANjE PRIMOPREDAJE

ZAPISNIK o primopredaji spomenika potpisali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predstavnik autora vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji Oleg Laškarev i predstavnik autora vajara za umetnost u svetu Alan Kazijev.

Oleg Laškarev, predstavnik autora vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji, u njegovo ime je uputio čestitke povodom završetka postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.

- Alekandar Rukavišnjikov je poznat vajar u Rusiji i u svetu, ali ipak ni on nema često priliku da uradi ovakav posao i za njega je to velika čast. Od posebnog značaja za njega je i činjenica da će ovaj spomenik stajati u bratskoj i nama bliskoj Srbiji, u njenom glavnom gradu Beogradu - istakao je Laškarov.

Prema rečima Aleksandra Bocan-Harčenka, ambasadora Rusije u Srbiji, ovo je zajednički posao, duhovni projekat, gde zajedničkimh snagama, Srbija i Rusija čuvaju našu tradiciju.

- Ovo je duhovni i kulturni projekat koji po svom značaju možemo uporediti sa veličanstvenim Hramom Svetog Save i mislim da je prirodno da Rusija i Rusi daju svoj doprinos stvaranju ovih veličanstvenih objekata u Srbiji, s obzirom na naše zajedničke tradicije, bliskost, duhovnost i veru - naveo je ambasador. - Za Rusiju je veoma važno što će ovaj spomenik obeležavati i čuvati srpsku tradiciju, nasleđe i tekovine i što će biti važan i za naredne generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu