ODLOŽENO PREUZIMANJE DEPONIJE: Odlagalište za otpad u Vinči nije prešlo u ruke privatnog partnera

M. STANOJKOVIĆ

02. 02. 2021. u 07:52

PREUZIMANjE deponije u Vinči, koje je bilo planirano za 31. januar, odnosno zvanično od početka februara, odloženo je zbog prepreka koje su se našle na tom putu.

ОДЛОЖЕНО  ПРЕУЗИМАЊЕ ДЕПОНИЈЕ: Одлагалиште за отпад у Винчи није прешло у руке приватног партнера

Foto P. Milošević

Kako "Novosti" saznaju u "Beočistoj energiji", koja će zajedno sa "Suez Vinča operaterom" biti zadužena za tretman i upravljanje otpadom, razlog je kašnjenje radova "Energoprojekta", kao i dodatno klizanje otpada.

Kako objašnjavaju u "Beočistoj energiji", preuzimanje je odloženo usled širenja pandemije virusa korona i novonastalih okolnosti.

- Reč je i o kašnjenju radova "Energoprojekta", kao i oštećenju izvedenih radova prouzrokovanog dodatnim velikim klizanjem otpada koji se dogodio krajem prošle godine - navode u društvu specijalne namene "Beočista energija".

- U ovakvoj teškoj situaciji usled mnogobrojnih izazova, u saradnji sa Gradom Beogradom i svim podizvođačima intenzivno radimo na projektu radi preuzimanja deponije što je pre moguće. Čim se budu stekli uslovi, otpad će se odlagati na novu sanitarnu deponiju, što će smanjiti zagađenje životne sredine.

ZATVARANjE PO OTVARANjU

RADOVI na zatvaranju postojeće deponije započeće čim bude otvorena nova deponija.

- Novi centar za tretman otpada Vinča obuhvatiće postrojenje za energetsko iskorišćavanje otpada, novu sanitarnu deponiju, postrojenje za tretman građevinskog otpada i postrojenje za tretman procednih voda. JKP "Gradska čistoća" nastaviće da sakuplja otpad i da ga transportuje na deponiju, kao i sa aktivnostima reciklaže i separacije otpada.

Kada ovaj posao bude priveden kraju, "Gradska čistoća" biće zadužena za sakupljanje i dopremanje, a privatni partner za odlaganje i tretman otpada. Osim toga, na računima građana naći će se i nova naknada za usluge tretmana otpada.

- Nova naknada će biti dodata na računima kada svi radovi po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu budu okončani - navode u "Beočistoj energiji".

- Trenutno, građani Beograda preko Infostana plaćaju usluge JKP "Gradska čistoća", koje se odnose na prikupljanje, prevoz i odlaganje, ali ne i tretman. Naknada će biti uvedena po principima kao što je i u drugim državama, koje imaju sličan sistem upravljanja otpadom.

RADNICI ČEKAJU

NOVA mehanizacija, neophodna za rad nove sanitarne deponije nabavljena je, objašnjavaju u "Beočistoj energiji":

- Na čekanju je i više od 50 radnika da započnu sa radom u preduzeću "Suez Vinča operator".

Kako tvrdi privatni partner, visina ove dodatne naknade će biti utvrđena na racionalnom i pristupačnom nivou u skladu sa uslovima ugovora.

ZASTOJ Ulaz u vinčansku deponiju, Foto Tanjug

I Gradska čistoća je 1. februar uvrstila u svoj program poslovanja za 2021. godinu. U tom dokumentu je, između ostalog, navedeno, da od dana preuzimanja na deponiju neće moći da se odvozi mešani otpad, jer po ugovoru to nije dozvoljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?