BOEMSKA ČETVRT GOTOVA DO MAJA : Počeli završni radovi na rekonstrukciji glavne kaldrme i trotoara u Skadarskoj ulici

Š. Marović

02. 02. 2021. u 08:51

ZAVRŠNA faza rekonstrukcije Skadarske ulice, prestoničke boemske četvrti, od Gospodar Jevremove do Simine počela je za vikend i biće završena do početka maja.

БОЕМСКА ЧЕТВРТ ГОТОВА ДО МАЈА : Почели завршни радови на реконструкцији главне калдрме и тротоара у Скадарској улици

Foto N. Skenderija

U toku uređenja biće zamenjena glavna kaldrma i trotoari, zasađeno drveće, a posetioce i goste glavnog grada dočekaće i nova ulična rasveta.

Kako za naš list kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić, sa kojim smo juče obišli novootvoreno gradilište, posle završetka radova u Skadarliji, ali i onih u Gospodar Jevremovoj ulici, ovaj deo grada konačno će dobiti izgled kakav mu priliči.

- Koristimo ovaj period lošijeg vremena i pandemiju virusa korona da kompletno završimo rekonstrukciju Skadarlije - ističe Stojčić.

- U narednih tri meseca, možda i ranije, očekujemo završetak središnjeg dela ulice. Takođe, biće zamenjeni bočni trotoari sve do ulice Strahinjića bana. Tu će ugostitelji ponovo moći da naprave bašte, ali će one morati da budu projektovane i izvedene po pravilima koja važe za Skadarsku ulicu.

OD ZETSKE DO STRAHINjIĆA BANA

GRAĐEVINSKE mašine i radnike dočekaće i deo Gospodar Jevremove ulice, od Francuske do Skadarske, koja će se uraditi u istom stilu. Time će biti zaokružena rekonstrukcija svih ulica koje gravitiraju ka Skadarliji, jer su ranije uređene Zetska, Emilijana Josimovića, Simina i Strahinjića bana.

Kako nam je pojasnio Stojčić, to podrazumeva i postavljanje nadstrešnica, odnosno tendi koje takođe moraju da budu izvedene u skladu sa katalogom urbanog mobilijara. Nakon rekonstrukcije biće strogo zabranjeno zatvaranje bočnih stranica, zastakljivanje bašta, kao i podizanje nekih krovnih konstrukcija.

- Birali smo vreme za početak radova, čekali smo da se završe novogodišnji praznici, jer se nije znalo da li će biti otvoreni restorani.

Marko Stojčić, Foto N. Skenderija

Osim završnog sloja krupne kaldrme radnici nekoliko gradskih komunalnih preduzeća menjaće i deo vodovodne, kanalizacione, telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

Biće zasađeno nekoliko novih stabala na predviđenim pozicijama, a biće instalirana i nova ulična rasveta.

Radovi na uređenju čuvene četvrti počeli su u julu 2017. godine, kada je završena Skadarlijska česma, dok je kaldrma neimare dočekala 16. oktobra iste godine. Gradski oci su kao rok za završetak isticali proleće 2018. godine, što je prolongirano bezbroj puta, pa rekonstrukcija turističkog simbola prestonice ni posle tri i po godine nije privedena kraju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave