UZ SLIKE SE LAKŠE UČI: Osnovci u prva četiri razreda dobiće od grada besplatne tablete, kao i digitalne udžbenike

B. Borisavljević

19. 02. 2021. u 07:52

VIŠE od 65.000 učenika prva četiri razreda osnovne škole, kao i oko 1.000 dece koji pohađaju specijalne škole, dobiće od grada besplatne tablete i digitalne udžbenike, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

УЗ СЛИКЕ СЕ ЛАКШЕ УЧИ: Основци у прва четири разреда добиће од града бесплатне таблете, као и дигиталне уџбенике

Foto Privatna arhiva

Ovaj projekat nadležnih naišao je ma izuzetno pozitivne komentare prosvetnih radnika, koji ističu da će savremena nastavna sredstva znatno olakšati učenje malim đacima.

Vesić je istakao da, osim Estonije, u Evropi ne postoji zemlja u kojoj đaci mlađih razreda imaju pomenuta nastavna sredstva. Iz gradske kase će za ove namene biti izdvojeno skoro 4.000.000 evra koji, ističe on, nisu trošak već ulaganje u budućnost.

- Došlo je vreme da izvršimo i digitalizaciju u školi - naveo je Vesić.

- Zato je Grad odvojio sredstva kako bi sva deca od prvog do četvrtog razreda 1. septembra dobila besplatni tablet, za koji će se zaduživati škole, a roditelji će potpisivati revers i uzimati tablete za svoju decu. Potom ćemo raspisati tender za kupovinu digitalnih udžbenika, tako da će svako dete dobiti kod i na svom tabletu imaće isti udžbenik koji ima u školi. Neće morati da nosi udžbenike kući.

U osnovnu školu od prvog do četvrtog razreda u Beogradu ide 66.573 osnovaca i oko 1.000 dece koja idu u specijalne škole, i to su, kako je rekao, deca koja će dobiti besplatno tablete i digitalne udžbenike. Izdavači će nakon toga imati još godinu dana da, ukoliko to žele, digitalizuju i radne sveske, dodao je Vesić. O starijim razredima razgovaraće se narednih godina, dodao je Vesić, a zasad se projekat odnosi na niže razrede osnovne škole.

MINISTARSTVO PROSVETE

Grad Beograd je u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizovao sastanak, a tema je bila sprovođenje projekta nabavke besplatnih digitalnih udžbenika i tableta za učenike nižih razreda osnovne škole. Goran Vesić je nakon sastanka precizirao da se razgovaralo s predstavnicima izdavača, koji su obavešteni o namerama Grada Beograda i Ministarstva prosvete.- Grad Beograd će u narednim nedeljama objaviti tender za kupovinu 70.000 tableta, koji će biti menjani na svake dve godine - rekao je Vesić.Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić zahvalio je Goranu Vesiću:- Reakcija samih izdavača na ovu ideju je dobra i verujemo da će i drugi gradovi učiniti prvi korak koji je napravio Grad Beograd, da ulože sredstva u digitalno obrazovanje - rekao je Pašić.

- Savremena nastavna sredstva su uvek dobrodošla, sve pohvale za potez Grada - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu.

- To će posebno olkašati deci koja žele da prošire svoja znanja. Ne kaže se uzalud jedan slika govori više od hiljadu reči. Kada učenik vidi kako izgleda kanjon, nacionalni park.

Ipak, ne treba zaboraviti čoveka i međusobnu interekciju. Živu reč, razmenu mišljenja učenika i nastavnika, ništa ne može zameniti. Zbog toga je izuzetno važno kombinovanje modernih vidova nastave sa klasičnim predavanjima. Onda je uspeh potpun.

INTERNET

- PORODICAMA koje su slabijeg materijalnog stanja i nemaju internet, zahvaljujući dogovoru sa "Telekomom" biće obezbeđeno 5.000 rutera za besplatan vaj-faj - istakao je Vesić.

- To će biti realizovano posredstvom škola i centara za socijalni rad. Internet će biti obezbeđen i u područnim školama, tako da će svako odeljenje, bez obzira na to koliko ima đaka, imati internet da bi deca mogla da koriste tablete.

I Dragoljub Gačić, direktor najveće osnovne škole u Srbiji OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, ima samo reči hvale za projekat nadležnih. On ističe da će mlađim osnovcima, posebno, mnogo značiti tablet računari.

- Učenici od prvog od četvrtog razreda mnogo lakše uče, kada vide i vizelno ono što nastavnik predaje na tabli - kaže Gačić. - Ima i dece čiji roditelji, nažalost, zbog teške materijalne situacije nisu u prilici da im kupe tablet, pa će njima sada znatano biti olakšano učenje.

Vesić je naveo da će se o uvođenju starijih razreda u ovaj projekat razgovarati narednih godina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna