УМЕТНОСТ КАО ПРИБЕЖИШТЕ:У Комбанк дворани отворен 26. ФАФ

А. П.

27. 11. 2020. у 23:22

УМЕТНОСТ КАО ПРИБЕЖИШТЕ:У Комбанк дворани отворен 26. ФАФ

Фото З. Јовановић

ФЕСТИВАЛ ауторског филма ове године настајао је и припремао се у неизвесности да ли ће уопште бити одржан.

И та неизвесност, која је природно стање културе код нас, а данас изнуђено стање нашег свакодневног живота, нам је наметала питање: да ли у овим околностима има смисла правити фестивал. Ми смо сигурни да има - поручио је Срдан Голубовић, председник Савета фестивала отварајући 26. ФАФ у петак, у необичном, изнуђеном термину у 15 часова.

По његовим речима, које је слушало стотинак људи "правилно распоређених" у великој сали "Комбанк дворане", баш у оваквом времену улога уметности је посебно важна, важнија и лековитија него у неким нормалним околностима.

- Уметност је завера против света у коме живимо и она је, можда, у овом тренутку једино прибежиште које нам преостаје. Уметност је улазак у свет лепоте, снова, страсти, наде. Зато ће фестивал ове године да се одржи - поновио је Голубовић.

Овај фестивал, по његовом мишљењу, по много чему подсећа на први ФАФ, одржан 1994. у време санкција.

- Оснивач фестивала Војислав Вучинић, који нас је напустио прошле године, осетио је тада да Београд, тај накривљени и посрнули џин, има потребу и радозналност за нечим што је храбро, ново и другачије. Фестивал је настао у немогућим околностима и упркос свему, и по томе овај 26. ФАФ подсећа на први.

Фестивал је почео пројекцијом филма "Зло не постоји", добитника "Златног медведа" у Берлину, а његов редитељ, Иранац Мохамед Расулоф, обратио се публици кратком видео-поруком у којој је организаторима "честитао на храбрости и победи филма".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)