"КОЛАЧ МИЛИОНЕРА": Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити

Новости онлине

02. 04. 2024. у 15:00

Рецепт за коре за колач од сипљивог теста, први пут се појавио раних 70-их у аустралијском женском часопису "Women’s Weekly", под називом "Колач милионера".

КОЛАЧ МИЛИОНЕРА: Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити

Foto: Shutterstock

Овај колач је најпопуларнији у Шкотској и одатле и потиче. Иначе, назив „схортбреад” односи се на британске колачиће од сипљивих кора, а након додавања слоја карамеле и чоколадне глазуре добили су префикс милионер, јер има ту златну боју карамела која је налик на скупоцено злато.

Састојци:

  • 225 г путера
  • 125 г шећера
  • 340 г брашна
  • 1 прстохват соли
  • За карамел:
  • 200 г путера
  • 200 г шећера
  • 400 мл кондензованог млека
  • 3-4 кашике јаворовог сирупа или растопљеног меда
  • За глазуру:
  • 250 г чоколаде

Припрема:

Загрејте рерну на 150 степени, а затим правоугаони плех (33 цм х 23 цм) обложите папиром за печење. Покријте и оквире плеха.

Тесто миксером мешати истопљени путер, шећер и со око три минута. Затим додајте просејано брашно и мешајте још три минута. Тесто ће се прво распасти, али наставите да мешајте док не добијете храпаву смесу.

Ставите тесто у плех, па га притисните тако да бисквит буде дебео око центиметар. Ставите у рерну и пеците око 35 минута док тесто не поприми златну боју. Затим оставите да се тесто потпуно охлади и ставите у фрижидер.

Ставите путер, шећер, кондензовано млеко, јаворов сируп у шерпу и загрејте на средњој ватри. Оставите да лагано кува око 30 минута, уз стално мешање, док течност не постане густ карамел.

Ставите карамел на бисквит и равномерно га распоредите. Ставите у фрижидер још сат времена да се карамел стегне.

На крају отопите чоколаду на пари и прелијте је преко карамела. Ставите торту у фрижидер да се стегне, па исеците на коцкице.

(Still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРИЈАТЕЉИ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗДАЛЕКА: Погледајте шта су кинески медији поклонили колегама из Србије (ФОТО/ВИДЕО)

ПРИЈАТЕЉИ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗДАЛЕКА: Погледајте шта су кинески медији поклонили колегама из Србије (ФОТО/ВИДЕО)

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг у дводневној је посети Београду, а његову посету нашој земљи испратило је и огромно интересовање кинеских медија.

08. 05. 2024. у 16:30

Коментари (0)

МРАЧНА СТРАНА ИСТИНЕ: У Украјини убијен двоструки шампион Европе - ружне прошлости