„ЛЕПИЊА СА СВЕ“ ПРОГЛАШЕНА ЗА НАЈБОЉИ ДОРУЧАК НА СВЕТУ: Све што треба да знате о ужичком специјалитету

Никола Јанковић
Никола Јанковић

14. 12. 2023. у 16:47

Лепиња са све, ужички специјалитет, проглашена је за најбљи доручак на свету по оцени сајта „Тејст Атлас“.

„ЛЕПИЊА СА СВЕ“ ПРОГЛАШЕНА ЗА НАЈБОЉИ ДОРУЧАК НА СВЕТУ: Све што треба да знате о ужичком специјалитету

Д.К.

У конкуренцији од стотину гастрономских специјалитета из свих делова света, ерски изум је проглашен најбољим, уз објашњење од чега се јело састоји и како се прави.

Чувену ужичку пекару и данас познату по „лепињи са све“ отворио је ужички газда Влајко Чарапић, одмах после Првог светског рата. После Другог рата, преузима је држава, а затим чувени пекар, мајстор Радомир Шуљагић своју пекару премешта у овај објекат. Милан Лазић ту долази на занат 1953. године, код свог кума.

- Кад је Радомир остарио 1968. године, мог оца Милана поставио је за ортака, с тим да годину дана ради џабе, а Шуљагић да узима зараду. Овај договор се одужио на три године, тада стари мајстор излази из посла, уз услов да се име пекаре „Код Шуљаге“ сачува, што је и учињено - објашњава садашњи власник Драган Лазић,

Он је ужички бренд званично регистровао, а „лепињу са све“ зову још и – комплет лепиња.

Ужичани сматрају да је комплет лепиња, осим што је укусна, корисна и практична. После овако „ситог“ доручка лако је успешно започети дан а, тврде Ере, помаже и приликом „враћања очињег вида“ после пијанства.

Фото: Јутјуб принтскрин

На почетку њеног историјског трајања, лепиња са све справљана је у поменутој пекари за свега пет – шест ужичких газда: спремала загрејана лепиња са кајмаком и претопом, уз то, од шегрта су газде обично тражили да им понесу и кувано јаје, а ови су почели наручивати - „лепињу са све“. Тако је назив ерског специјалитета рођен пре самог производа: крајем седамдесетих и почетком осамдесетих, у лепињу са све почиње се стављати и размућено јаје, чиме је она добила своју коначну рецептуру.

Домаћа лепиња из фуруне се „фикне“ водоравно, поклопац се подигне а унутра иде 50 грама старог, зрелог и сланог кајмака и једно јаје. Онда се комплетуша запече док не постане румена. Па се кутлачом додаје претоп од печења. Моча иде по жељи.

Данас лепињу са све обожавају на свим меридијанима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН У УН ПОКАЗАО СЛИКЕ: Обезглављени српски војници од стране Ал Каиде - Мојој баби су откинули гркљан

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН У УН ПОКАЗАО СЛИКЕ: Обезглављени српски војници од стране Ал Каиде - "Мојој баби су откинули гркљан"

У ЊУЈОРКУ се данас, у организацији Сталне мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама, одржала панел дискусија "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути" сведочанства сведока и жртава рата у БиХ.

22. 05. 2024. у 18:13

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ: Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА "НОВОСТИ": Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

НЕМА правог љубитеља тениса који би могао да набраја великане "белог спорта", а да заборави на "румунског лакрдијаша" Илијеа Настасеа, оригиналног "лошег момка" тениса. Некада први играч планете у ексклузивном разговору за "Новости" говорио је о документарном филму снимљеном о њему, српском народу, шљивовици, а неизбежна тема био је најбољи тенисер свих времена - Новак Ђоковић.

22. 05. 2024. у 20:00 >> 20:57

Коментари (0)

ЛЕТОВАЊЕ У ХУРГАДИ: Ово су цене и повољности за ту дестинацију (ФОТО)