СУПА ОД ОТПАДА ЗА СПАС ПЛАНЕТЕ: Изум средњошколаца из Ниша - "Коцке" од органских остатака чувају животну средину
ЂАЦИ Угоститељско-туристичке школе у Нишу основали су ученичку компанију "Нифуд", да би тржишту понудили иновативан, здрав и еколошки веома значајан производ са поруком "Кувајмо паметно - спасимо планету"!
Јер, током школске праксе приметили су да има много органских остатака хране који се могу још употребити, па су отишли корак даље и темељнијом анализом дошли до процене да се у Србији годишње баци до 770.000 тона хране.
- Чак 90 одсто тог отпада завршава на депонијама и емитује штетне гасове, те загађује водене ресурсе, док се са друге стране најсиромашнија домаћинства боре да обезбеде храну за себе - открива менаџер компаније Вук Јованчић, ученик друге године који је у свом тиму окупио и Луку Марковића, менаџера производње, Милоша Тошева, менаџера финансија, Момчила Митровића, менаџера куповине и продаје, као и Милицу Тодоровић, менаџера маркетинга.
И, управо Милица прецизира да, због неадекватне исхране, има све више гојазне деце и људи са дијабетесом, или повишеним крвним притиском.
- Имајући у виду да се тек један одсто светске популације изјашањава као веган, јасна је потреба да овакви производи нађу на полицама маркета. Зато смо, после анализе тржишта и анкетирања, дошли на идеју да направимо домаћу, здравију варијанту коцке за супу, са високом хранљивом вредношћу, без додатних појачавача укуса и адитива, која би била јединствен производ намењен свима - објашњава Милица Тодоровић и додаје да би се коришћењем овог производа здравије хранили, уз смањењм количине отпада који не би угрожавао животну средину, а продаја би утицала и на развој привреде.
Главни састојци производа компаније "Нифуд" су шаргарепа, целер, црни лук, бундева, пашканат, целер, першун, ловоров лист...
- Наш производ је препун витамина А, Ц и Б, те фолне киселине, гвожђа и магнезијума, који имају широк спектар позитивних ефеката на здравље човека. Специфичност у домену сировина представља коришћење тропа шаргарепе и бундеве који настају као отпадак индустријском производњом сокова, представљајући својеврсни пример заштите животне средине и одрживог развоја. Компанија је склопила уговор са пољопривредним газдинством које се бави производњом сокова од поврћа које гаје на својим парцелама - додаје менаџер производње и најмлађи у тиму, Лука Марковић, најављујући да ће ученици Угоститељско-туристичке школе учествовати и на Регионалном такмичењу ђачких компанија југоисточне Србије.
Препоручујемо
ЗНАЊЕМ ДО ПОСЛА: У Нишу представљен програм који ће помоћи младима да пронађу посао
28. 02. 2023. у 18:25
ШТЕДИШЕ ЗА ПРИМЕР: Међу градовима са највећом уштедом струје у јануару и Ниш
28. 02. 2023. у 12:43
"ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СМРТ РАИСИЈА" Стејт департмент о паду хеликоптера: Нећемо да се извињавамо
ИРАНСКА влада је одговорна за одлуку да управља хеликоптером старим 45 година у, како је описано, лошим временским условима, а не било који други актер, рекао је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер током брифинга.
20. 05. 2024. у 20:38
КАКО УКРАЈИНСКА ВОЈСКА УБИЈА ЦИВИЛЕ? Амерички медиј изнео застрашујућа сазнања
УКРАЈИНСКА војска злоупотребљава алкохол и дрогу и под њиховим утицајем убија цивиле, пише амерички медиј Дејли бист, преноси РИА Новости.
20. 05. 2024. у 19:17
КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)
ИСТОРИЈА Совјетског Савеза, светске суперсиле 20. века, упамтила је бројне хероје, борце, официре који су својим јунаштвом и резултатима задивили свет. У периоду када се СССР тек стварао и уздизао, значајан помена био је и допринос једног Србина, Данила Срдића (1896-1937), првог и јединог Србина који је био генерал Црвене армије. Ово је његова прича.
20. 05. 2024. у 11:53
Коментари (0)