DRAGINJI SMETA TEMELJNI UGOVOR SA SPC: Kandidatkinja za predsednicu odabrala poznatu retoriku pred izbore

V.K.

10. 03. 2023. u 09:38

KANDIDATKINjA za predsednicu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković saopštila je da SDP predala Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora "koji je smenjena Vlada zaključila sa Srpskom pravoslavnom crkvom".

ДРАГИЊИ СМЕТА ТЕМЕЉНИ УГОВОР СА СПЦ: Кандидаткиња за председницу одабрала познату реторику пред изборе

Foto: Tviter

Kako je istakla, "Temeljni ugovor" sa Srpskom pravoslavnom crkvom je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama.

- I u preambuli i u više od polovine članova Ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom, što je sasvim dovoljno da se ovaj Ugovor poništi. U preambuli, na primer, Vlada je neustavno preuzela nadležnosti države u celini, jer u tekstu Ugovora na više mesta obavezuje Crnu Goru, kao državu u celini. To je suprotno članu 100 Ustava, poručuje Vuksanović Stanković, tvrdeći da je takođe "neustavno i nezakonito rešenje iz preambule kojim se utvrđuje da je Vladi i državi Crnoj Gori, pravni osnov za potpisivanje ugovora pravoslavno kanonsko pravo i Ustav SPC".

- Državni organi crpe svoje nadležnosti i obaveze iz Ustava i zakonskih propisa Crne Gore, a ne iz kanona verskih organizacija. To je suprotno članu 10 i 14 Ustava, kazala je Vuksanović Stanković.

-Očigledno da je smenjenoj Vladi bilo važnije da ugodi SPC i da joj da i ono što joj ne pripada, nego da se zemlja okrene evropskim integracijama i rešavanju nagomilanih socijalnih, ekonomskih i političkih problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SREDOZEMNO MORE U EGIPTU NA KAKVO NISTE NAVIKLI! 8 , 11 ili 12 dana već od 639€ All Inclusive