NOVA UPRAVA NA KORMILU PODGORICE: Potvrđen mandat za 58 odbornika, izbor predsednika skupštine danas

I. D. S.

13. 04. 2023. u 07:00

IAKO su pregovori o formiranju vlasti u Podgorici počeli krajem oktobra prošle godine, odmah nakon izbora, te u koaliciji koja je na kraju i formirala većinu u parlamentu nije bilo većih nesuglasica, novi saziv konstituisan je tek juče. Time je utvrđen mandat za 58 odbornika podgoričke skupštine. Ipak, izbor predsednika skupštine i novog rukovodstva grada odložen je na predlog nove parlamentarne većine, te se odlučivanje o tome ko će predsedavati skupštini, a kome će biti uručeni ključevi glavnog grada, očekuje danas.

НОВА УПРАВА НА КОРМИЛУ ПОДГОРИЦЕ: Потврђен мандат за 58 одборника, избор председника скупштине данас

SO Podgorica/printskrin

Na predlog Luke Rakčevića (URA), a u ime svih partija nove većine u lokalnom parlamentu, konstitutivna sednica prekinuta je pre nego je došla na red tačka dnevnog reda koja predviđa izbor predsednika skupštine.

- Naša želja je bila da se u istom danu bira i izvršna i uslovno rečeno, zakonodavna vlast, a time želimo i da pošaljemo poruku zajedništva, jedinstva, kakva je potrebna za naredne četiri godine, u smislu dobrobiti Podgorice i onoga što gradu treba - poručio je Rakčević.

REZULTATI U MANDATIMA

PREMA rezultatima lokalnih izbora koji su održani 23. oktobra, u novom sazivu parlamenta Demokratska partija socijalista ima 24 odbornika, PES 13, koalicija okupljena oko DF 11, koalicija oko Demokrata šest, a URA četiri odbornička mandata.

Odbornicima se obratio i odlazeći gradonačelnik Ivan Vuković, koji je najavio da će do kraja dana podneti ostavku, te zamolio da se nova uprava, kako je i najavljeno, odabere u najkraćem roku.

Čestitke je uputio i Jakov Milatović, koji je predvodio izbornu listu PES na oktobarskim izborima, ali je u međuvremenu izabran za predsednika Crne Gore.

Kako je najavljeno, prvi put na najvažnijim funkcijama lokalne vlasti, trebalo bi da budu dve žene. Za gradonačelnicu Podgorice trebalo bi da bude izabrana Olivera Injac iz Pokreta "Evropa sad", dok bi lokalnom parlamentu, prema dogovoru nove većine, trebalo da predsedava prva na listi DF, Jelena Borovinić Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024