STALA PROIZVODNJA METALA U CRNOJ GORI: Ugašene ćelije u KAP posle više od pola veka rada

V.K.

23. 05. 2023. u 07:08

POSLE 52 godine, nekadašnji ponos crnogorske industrije podgorički Kombinat aluminijuma prekinuo je proizvodnju ovog metala. Uoči praznika Dana nezavisnosti vlasnik fabrike, nikšićka privatna kompanija "Uniprom", ugasila je preostalih 12 ćelija u pogonu Elektrolize, dok je bez posla ostalo oko 50 radnika.

СТАЛА ПРОИЗВОДЊА МЕТАЛА У ЦРНОЈ ГОРИ: Угашене ћелије у КАП после више од пола века рада

V.K.

U Kombinatu su u funkciji ostali pogoni za proizvodnju bileta-trupaca i silumina-legura, a fabrika će za potrebe njihove proizvodnje uvoziti aluminijum. KAP je većinu ćelija za proizvodnju ugasio krajem 2021. godine, kada je Elektroprivreda Crne Gore odbila da ga snabdeva strujom po dotadašnjim cenama od 44 evra za megavat-sat, jer su berzanske iznosile i preko dvesta evra.

ISTORIJA

KOMBINAT aluminijuma je počeo da se gradi 16. oktobra 1956. godine nakon što je to odlučilo Izvršno veće Narodne skupštine Crne Gore. Zbog problema sa obezbeđivanjem kredita i otkazivanja međudržavnog ugovora o kreditirenju od Sovjetskog Saveza, novac za izgradnju, obezbeđen je tek 1966. godine, kada je kredit dala Jugoslovenska investiciona banka. Proizvodnja aluminijuma u kombinatu počela je u decembru 1971.

- Štetu će na sebe preuzeti kompanija kao i do sada, ona je velika, ali zbog bestijalnih napada na kompaniju i vlasnika pokrenuli smo inicijativu pred Evropskom energetskom zajednicom da otvori istragu i utvrdi činjenice na koje se pozivamo, a za koje tvrdimo da su istinite i potpuno potvrđene od strane ovlašćenih verifikatora Evropske unije - saopštili su iz kompanije. - Vlada je nezakonito oduzela emisione kredite "Unipromu", a dodelila ih EPCG, suprotno direktivi Evropske unije. Evropska energetska zajednica je već pokrenula postupak, šteta se meri u desetinama miliona evra, a nakon što prispe izveštaj Evropske unije nastavićemo sa daljim aktivnostima. Ostale fabrike u KAP rade nesmetano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024