HIMNA I ZASTAVA DELE CRNU GORU? NSD veruje da je za nacionalno pomirenje potrebno preispitati državne simbole

V.K.

24. 05. 2023. u 07:12

IZJAVA poslanice Nove srpske demokratije Jelene Božović da je na putu pomirenju aktuelne državne simbole, himnu i zastavu potrebno u narednom periodu preispitati, izazvala je politički zemljotres u suverenističkom bloku bivšeg režima. Ona smatra da o tim pitanjima kroz promenu Ustava treba postići konsenzus, vratiti slobodarsku trobojku kao vekovni simbol Crne Gore.

ХИМНА И ЗАСТАВА ДЕЛЕ ЦРНУ ГОРУ? НСД верује да је за национално помирење потребно преиспитати државне симболе

veliša kadić

- Od 21. maja 2006. godine zaogrnuti zastavom koja je postala stranačko obeležje DPS-a, porodica Đukanović i njima bliski saradnici i poslušnici enormno su se bogatili, a država je siromašena. Zastava se voli na silu. Pod ovom zastavom dešava se kriza identiteta koja je mutila svest o tome ko smo i šta smo. Pod ovom zastavom društvo u Crnoj Gori i danas je podeljeno. Zato se 21. maj ne slavi, posebno ne uz himnu saradnika ustaškog režima Sekule Drljevića - kazala je Božovićeva.

Počela kampanja

SKUPOM u sali stare zgrade Vlade u Podgorici počela je izborna kampanja koalicije "Za budućnost Crne Gore", (NSD, DNP i Radnička partija), gde je poručeno da jedino glas za taj politički savez garantuje da se DPS nikada neće vratiti na vlast. Pozvali su Pokret Evropa sad i koaliciju Demokrata i URA na postizborni zajednički rad.

Svrha i krajnji cilj poruke koju šalje poslanica NSD je po bivšem ambasadoru u Vatikanu, Miodragu Vlahoviću da se prihvati "velikosrpski nacional-šovinistički koncept društva i Crkve Srbije kao duhovni pokrovitelj". Sličnog stava je i potpredsednik DPS-a Ivan Vuković koji je osudio izjavu poslanice NSD-a, dok je njegov ideološki saborac iz SDP-a Ivan Vujović poručio Jeleni Božović:

- Taj film nećete gledati!

Autor knjige "Grbovi, zastave i himne u istoriji Crne Gore" Jovan Markuš kaže za "Novosti" da postojeći državni simboli nisu utemeljeni u tradiciji pravoslavnog naroda.

- Oni predstavljaju neuko i drsko falsifikovanje simbola kojima su se naši preci ponosili. Kod grba, belog orla iz knjaževine i kraljevine Crne Gore ofarbali su u žuto samo da bi se razlikovao od sličnog na grbu Srbije! Umesto državne zastave iz tog perioda, usvojili su vojnu ili ratnu zastavu. I ovo je urađeno samo da bi se razlikovala od državne trobojke Srbije - kaže Markuš. - I zvanična himna svađa Crnogorce. Ona je čist falsifikat izvorne narodne pesme "Oj, junaštva svijetla zoro" iz 1884, koja je preimenovana u "Oj, svijetla majska zoro", valjda u slavu referenduma 2006.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona