ANALIZA IZBORA U CG: Pirova pobeda Evrope sad, DPS ponovo u igri, odličan rezultat ZBCG, Bečić i Abazović solidni

Novosti online

12. 06. 2023. u 13:04

Vanredni parlamentarni izbori koji su juče održani u Crnoj Gori, skoro pa da su ogolili političku situaciju u državi, a građani, iako u nikad manjem broju, ipak su dosta dobro posložili političke kockice, nakon tri godine tumaranja i lutanja većine partija.

АНАЛИЗА ИЗБОРА У ЦГ: Пирова победа Европе сад, ДПС поново у игри, одличан резултат ЗБЦГ, Бечић и Абазовић солидни

Printscreen/Facebook

 Ako se u obzir uzmu raspodela poslaničkih mandata, prve izjave aktera, brojne kombinacije koje su od protekle noći otvorene, budući mandatar nove vlade Crne Gore, ma ko to bio, moraće narednih nedelja i meseci da rešava teške zadatke, bezmalo nešto što bi matematičari u dve reči nazvali – kvadraturom kruga.

Da li je Crna Gora posle vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna 2023. bliža novim vanrednim izborima, petim za godinu dana, nego – stabilnoj vladi. Ili možda manjinskoj vladi? To su pitanja na koja tek treba da dobijemo odgovore, ali za početak da vidimo kako je ko prošao na ovim izborima, ko zaista može da slavi, a ko da tuguje i šta je to što je jasno posle ovih izbora.

Pirova pobeda Evrope sad, Spajić slabiji od Milatovića

Milojko Spajić, Foto gov-me

Pokret Evropa sad jeste osvojio najveći broj glasova na ovim izborima, u procentima je to oko 26 odsto, ali daleko od toga da je ta grupacija apsolutni pobednik ovih izbora. Naime, iako još od sinoć pokušavaju da spinuju javnost kako su oni sami pobedili, istina je ipak drugačija i poraznija po njih. Evropa sad nije sama nastupila na ovim izborima već u koaliciji sa Ujedinjenom, Alternativom, Novskom listom, Durmitorskom inicijativom, nezavisnim građanima… Svi oni, ili gotovo svi će dobiti po jednog poslanika u novom sazivu, tako da Evropa sad od mogućih 24 ili 25 poslanika, na kraju će u skupštinskim klupama imati manje od 20 svojih poslanika. S obzirom na to da su bili na krilima pobede u Podgorici i na predsedničkim izborima, da su sebe već videli na preko 35 odsto podrške na ovim izborima, a da su dobili samo 26 odsto, jasno je da će ovo biti Pirova pobeda Milojka Spajića. Apsolutni pobednik u Evropi sad je sinoć bio Jakov Milatović, koga je Spajić pokušao da marginalizuje nakon predsedničkih izbora, a rezultati od sinoć su pokazali da je Milatović u prvom krugu predsedničkih izbora imao 29 odsto na mnogo veću izlaznost, a Spajić mnogo manje. Takođe, nije tačna teza koju plasiraju iz ES da su oni sa pozicije vanparlamentarne stranke došli do 25-26 odsto podrške, jer su Milatović, Spajić i Olivera Injac bili ministri u vladi posle 2020. godine, podržao ih je i sam tadašnji premijer Zdravko Krivokapić, plus sve manje partije i stranke koje su bile sa njima na listi, od kojih su neke, kao Ujedinjena, imale i pre parlamentarni status. Jasno je da nakon lošijeg rezultata koji su ostavarili sinoć, mnogi unutar ES će tek pokazati svoje nezadovoljstvo jer neće svi moći da budu namireni funkcijama, a iz prikrajka vreba i Milatović, koji zadovoljno trlja ruke, zbog lošijeg rezultata Spajića, kako bi u konačnom preuzeo Evropu sad. Naravno, tek treba da se odmota i klupko afere Do Kvon, tako da će naredni dani biti vrlo interesantni.

DPS zaustavio dramatičan pad, zahvaljujući kadrovskoj politici Evrope sad, ponovo su u igri

Foto Tviter DPS

DPS je sa svojim tradicionalnim partnerima (SD, LP i DUA), uspeo da se približi Evropi sad po broju glasova, što je bilo nezamislivo do pre mesec dana. Danas DPS diše za vrat ES, a to zaista niko nije mogao da predvidi. Jasno je da je loša kadrovska politika Evrope sad, gde su svoju listu sastavljali s brda s dola, gde ima i nekih funkcionera DPS-a, što će im se tek obiti o glavu, uticaće da DPS ostane u sedlu. Umesto da je 42. vlada u kojoj su bili Krivokapić, Spajić, Milatović i Injac zadala konačan udarac DPS-u, oni su se obračunavali sa onima koji su ih izabrali i zato danas imamo DPS za mandat ili dva samo slabiji od Evrope sad. Zato DPS treba da zahvali Zdravku Krivokapiću i njegovim apostolima što juče nisu išli na manje od 20 odsto, a trebali su, već su ostali u političkom sedlu, sa ozbiljnim brojem mandata, čak u jednoj varijanti biće najjača, pojedinačno, stranka u Skupštini. Jer, izgleda niko nije bolje odradio kampanju za DPS od Spajića i Krivokapića i to je danas svima jasno.

Za budućnost Crne Gore pokušali svi da unište, sa 15 odsto oni su pobednici izbora

Foto DF

Čini se da je najveći pobednik izbora koalicija Za budućnost Crne Gore, koja je uzela 15 odsto glasova, a protiv koje su bili skoro svi akteri izborne trke, kao i režimski i neki drugi nezavisni mediji. Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, plus Radnička partija, povukli su riskantan potez i u samoj kampanji su odlučili da ugase Demokratski front i da sami idu na izbore. Otkačili su PzP, Marka Milačića i Vladislava Dajkovića, mnogo rizikovali za zbirni rezultat, ali na kraju su prošli odlično. Ne treba zanemariti činjenicu da su na njihovo biračko telo udarili bivši Krivokapićev apostol Vladimir Leposavić, kao i Narodna koalicija Dejan Vukšić, Milačić, Dajković pojačani Batom Carevićem. Ako se doda da je i PzP išao sam, kao i SNP, onda je jasno da je 15 odsto osvojenih glasova odličan rezultat, imajući sve ove okolnosti u vidu. Sada kada su Leposavić, Vukšić, Milačić, Dajković i Carević ostali ispod cenzusa, a koji su jurišali na biračko telo ZBCG, jasno je da na narednim izborima koalicija Mandića i Kneževića neće ići ispod 20 odsto i da će biti stožer vlade. Da li će biti deo i ove vlade, na to pitanje niko ne može dati sada odgovor, ali čak i da ne uđu u vladu, oni će biti istinska opozicija toj vladi, koja nema šanse da ispuni ona megalomanska obećanja, pa je jasno da će ZBCG znati da kapitalizuje sve greške Evrope sad i da već na narednim izborima ostvare još bolji rezultat. Jer, ako se ES odluči da pravi koaliciju bez ZBCG, onda su u velikom problemu jer neće imati stabilnu vladu. Tako da bez obzira na sve, ZBCG relaksirano može da čeka naredne dane i mesece, kako i sve naredne izbore.

Bečić izgubio koalicijom sa Abazovićem, URA opstala

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević/Skupština Crne Gore

Gotovo neprincipijelna koalicija Demokrata i URE, koji su se mesecima pre izbora čašćavali ko je veći kriminalac, ko je uzeo pare, a koga je strah od snimaka iz Beograda, na vanrednim parlamentarnim izborima ostvarila je relativno dobre rezultate.

Naravno, manje zadovoljan treba da bude Bečić koji će u novom sazivu parlamenta imati najverovatnije najmanje sedam svojih poslanika, a do juče je imao 10, dok zadovoljniji svakako treba da bude Abazović i njegova URA.

Naime, Abazović je 2020. godine imao tri poslanika, sada je izvjesno da će imati četiri, što za njih predstavlja veliki uspeh, s obzirom na njihova dva neuspešna eksperimenta sa dve vlade u poslednje tri godine. Najveća greška Bečića i Abazovića da ovu koliciju sada raskinu, da bi neko od njih utrčao u Vladu, ukoliko Evropa sad ne bude želela one druge iz ove koalcije. Oni treba da nastupaju u budućim pregovorima zajedno, da ne isključuju jedni druge iz buduće vlade i da ne pristaju na bilo kakve ucene da se može s ovima, a ne može sa onima. Jer, ukoliko Demokrate rasture koaliciju sa URA da bi ušli u vladu sa Evropom sad i manjinama, a bez koalicije Za budućnost Crne Gore, oni će gotovo izvesno postati novi SDP Evrope sad.

Zato je najprincipijelnije da zagovaraju stav da u vladi budu zajedno sa koalicijom Za budućnost Crne Gore jer je ulazak njihov i ZBCG u vladu sa Evropom sad i manjinama najava stabilne vlade koja može da izgura puni mandat. Sve ostalo, gotovo izvesno, vodilo bi nas kad-tad prevremenim parlamentarnim izborima, a čini nam se da smo svi umorni od izbora.

(Borba.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)