ČUVARI VERE I ZAJEDNIŠTVA: Saradnja eparhija budimljansko-nikšićke i mileševske

V.K.

21. 06. 2023. u 13:33

EPARHIJE budimljansko-nikšićka i mileševska, projektni partneri za prekograničnu saradnju Crne Gore i Srbije priveli su kraju cilj za poboljšanje kapaciteta za iskorišćavanje turističkih potencijala prekogranične oblasti dve bratske države kroz jačanje verskog i kulturnog turizma.

ЧУВАРИ ВЕРЕ И ЗАЈЕДНИШТВА: Сарадња епархија будимљанско-никшићке и милешевске

V. K.

Protođakon Konstantin Dojić, koordinator projekta u Crnoj Gori, kazao je da posle skoro dva milenijuma hrišćanstva u prekograničnom podrućju, hrišćansko duhovno i kulturno blago pod staranjem Srpske pravoslavne crkve predstavlja značajan resurs obe zemlje koji može doprineti održivom razvoju turizma i koje treba zajednički negovati, promovisati i koristiti.

- Kroz ovaj projekat je adaptirana i opremljena vila u Nikšiću u svrhe hodočasničkog  i kulturnog centra i izgrađen je i opremljen centar za posetioce u Pribojskoj Banji, odrađeno je brendiranje ciljnog područja kao turističke destinacije, razvijen je itenerar pod nazivom Stazama Holmije za potrebe prekograničnog verskog turizma, kreiran priručnik o verskom turizmu kako bi se podržao razvoj ključnog proizvoda i doprinelo njegovoj održivosti - kazao je protođakog Dojić.

O značaju ove saradnje govorili su još i predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, direktor lokalne Turističe organizacije  Mitar Barać i projektni menadžer iz Priboja, Vidoje Didanović.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Srbije u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć. Ukupna vrednost projekta iznosi 410.430 evra, od čega EU kofinansira iznos od 336.552 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)