CRNA GORA PERE CRN OBRAZ NATO: U udruženju boraca ogorčeni Milatovićevim pozivom Stoltenbergu

V.K.

24. 06. 2023. u 09:09

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović pozvao je generalnog sekretara NATO u zvaničnu posetu Crnoj Gori, kao dodatnu potvrdu savezništva, što nije naišlo na odobravanje boračkog udruženja.

ЦРНА ГОРА ПЕРЕ ЦРН ОБРАЗ НАТО: У удружењу бораца огорчени Милатовићевим позивом Столтенбергу

Služba za informisanje predsednika CG

Između ostalog, predsednik je istakao da bi poseta mogla biti prilika da se zajednički oda počast nevino stradalim žrtvama iz 1999. godine. Ovo je prvi put da šef crnogorske države poziva prvog u vojnoj alijansi da se pokloni senima nevino nastradalih, iako su pre Milatovića to pravo mogli da iskoriste njegovi prethodnici Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Stradanje na mostu u Murinu

NIKOLIĆ dodaje da je 15. aprila bombardovana kasarna "Šipčanik" u Tuzima, nadomak Podgorice, gde je poginuo vodnik prve klase VJ Miroslav Božović.

- Petanest dana kasnije NATO je gađao most u Murinu, gde su živote izgubila deca Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julija Brudar i civili Manojlo Komatina, Milka Kočanović i Vukić Vuletić. Ne sme se zaboraviti i da su 30. maja bombardovali rt Arza kod Herceg Novog - naveo je Nikolić.

- Za nas je NATO zločinačka i agresorka organizacija. Država je bila dužna da tuži tu vojnu alijansu koja je bez odobrenja Ujedinjenih nacija napala SRJ i Crnu Goru koja je bila njen sastavni deo. Gde bi to mogao Stoltenberg da dođe i oda poštu nevinim žrtvama? Iznenađen sam ovim pozivom Milatovića jer, po mom mišljenju, on pokušava da opere crni obraz NATO - kaže za "Novosti" predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore Radan Nikolić, koji zamera Milatoviću što je nedavno odbio da potpiše zakon o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

Poznato je da se bivša crnogorska vlast decenijama hvalila kako je NATO poštedeo Crnu Goru bombardovanja i razaranja, ne pominjući nijednu žrtvu tog zločina. Kobnog 24. marta 1999. godine, prvog dana rata, NATO je bombardovao ciljeve u Crnoj Gori.

- Bombardovali su kasarnu Vojske Jugoslavije u Danilovgradu, gde je poginuo vojnih Saša Stajić iz Beograda, zatim vojni aerodrom u Golubovcima, gde je teže povređen jedan vojnik. Takođe, radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice na brdu Obosnik u Boki Kotorskoj, radarski sistem na Crnom rtu kod Sutomora i kotu iznad tunela Belveder kod objekta Radio Bara, na ulazu u barsku opštinu - podseća Nikolić. V. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom