VENAC KOD KRALJA: Kovačević položio venac na spomenik kralju Nikoli povodom Dana državnosti

V.K.

13. 07. 2023. u 13:23

Povodom Dana državnosti Crne Gore predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević sa potpredsednikom Opštine položio venac na spomenik kralju Nikoli povodom Dana državnosti. 

ВЕНАЦ КОД КРАЉА: Ковачевић положио венац на споменик краљу Николи поводом Дана државности

Foto: Služba informisanja predsednika Opštine

Kovačević je podsetio da je 13. jul 1878. godine značajan jer je posle ustanka srpskog naroda u Hercegovini i Veljeg rata Crna Gora stekla međunarodno priznatu državnost i teritorijalno proširenje koje je uključivalo i Nikšić.
 
- Znajući kako je tadašnji knjaz a docniji kralj Nikola bio naklonjen Nikšiću i njegovom razvoju i napretku odlučili smo da venac danas položimo na njegov spomenik, napisao je Kovačević na Fejsbuku dodajući da je 13. jul 1941. godine jznačajan zbog opštenarodnog ustanka protiv tadašnjeg okupatora i njegovih pomoćnika u Crnoj Gori. 
 

Foto: Služba informisanja predsednika Opštine

-Ustanak je izbio protiv odluka sa Petrovdanskog sabora na kom su predstavnici fašističke Italije zajedno sa Sekulom Drljevićem i ostalim saradnicima proglasili nevažećim odluke Podgoričke skupštine iz 1918.  godine i proglasili Nezavisnu državu Crnu Goru pod patronatom fašističke Italije. Vrednosti okupatora i Sekule Drljevića danas baštini većina onih koji su proteklih dana učestvovali u napadima na mene i moje istomišljenike prozivajući nas praktično za iste grehove za koje su u okupatorskom Glasu Crnogorca prozivali i trinestojulske ustanike. Čast mi je što su me na taj način svrstali uz one koji su na današnji dan 1941. godine odbranili čast našeg naroda u Crnoj Gori i jasno poručili da se svojoj zemlji ne može klicati na jeziku okupatora, naveo je Kovačević uz poruku -Srećan Dan državnosti! 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)