MANDATAR TOKOM AVGUSTA: Jakov Milatović u Beranama o formiranju Vlade Crne Gore

M. SEKULOVIĆ

21. 07. 2023. u 15:17

- NAREDNE sedmice imamo konstitutivnu sednicu Skupštine Crne Gore.

МАНДАТАР ТОКОМ АВГУСТА: Јаков Милатовић у Беранама о формирању Владе Црне Горе

Foto: Profimedia

- Odmah nakon toga ću početi konsultacije sa predstavnicima političkih subjekata. To bismo mogli završiti u jednom pristojnom roku i da već tokom meseca avgusta dam mandat mandataru za sastav nove Vlade.

Ovo je danas u Beranama kazao predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je pozdravio pregovore ''i dobru nameru od strane političkih subjekata da se ide u što širu vladu''.

- Oduvek sam govorio da mislim da je to pravi put i da će dati političku stabilnost. Voleo bih da vidim predstavnike svih partija koji predstavljaju manjinske narode u Skupštini i Vladi. Mislim da bi to bilo vrlo dobra stvar za Crnu Goru. Znate da uvek kada je u pitanju Vlada za mene kao predsednika Crne Gore, ali i za građane, važno je da ta vlada bude evropska, reformska i da bude stabilna, kako bi mogla da uradi neke stvari koje su potrebne zemlji, a zemlji su potrebne velike reforme, ubrzanje evropskog puta, počinjanje velikih infrastrukturnih projekata... Smatram da bi naredne godine trebalo da počne gradnja druge deonice auto-puta od Kolašina do Limske doline. I zbog toga treba da dobijemo reformsku Vladu koja će raditi na benefit građana - kazao je Milatović.

Na pitanje da li bi u Vladi voleo da vidi predstavnike srpskog naroda odgovorio je da nikada nije kazao koga bi želeo da vidi, a koga ne želi da vidi u Vladi.

-Želim da govorim principijelno. U Vladi bi trebalo da bude što više političkih subjekata kako bi Vlada bila dodatno snažnija, imala veću podršku u Skupštini Crne Gore, ali ne nauštrb principa, programa i prioriteta. Glavni prioritet je ubrzanje evropskog puta jer zaista verujem da sada postoji momentum koji Crna Gora treba da iskoristi da značajnije zagazi napred ka našem punopravnom članstvu u EU. Mislim da sam u tom smislu vrlo jasan: i srpski i crnogorski i muslimanski i bošnjački ali i albanski narod i svi narodi treba da budu deo Vlade, jer svi ti narodi i čine Crnu Goru, ali mislim da to ne bi trebalo da bude princip kojim se Vlada stvara. Vlada se stvara u odnosu na to ko može negde da najbolje odgovori velikim izazovim koji su pred Crnom Gorom - smatra Milatović.

Rekao je da je za krupne reforme u pravosuđu potrebno najmanje 49 poslanika.

- U tom smislu važno je ići, barem pokušati da se napravi Vlada koju podržava većina od najmanje 49 poslanika... Ja mislim da je to logika i da je to toliko jasno zato što je nastavak reformi u prvosuđu ključna stvar za ozdravljenje našeg društva, zato što je vladavina prava temelj svega. Temelj i razvoja ekonomije, temelj svih ostalih stvari koje su vezane za socijalnu pravdu za unapređenje infrastrukturne povezanosti u Crnoj Gori. Bez vladavine prava i povratka poverenja građana u naše institucije, mislim da što se kaže, ''džaba smo krečili'' - kaže Milatović koji smatra da je legitimna i može biti stabilna Vlada sa podrškom od 41 poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)