"UHLEBLJENJE" ĆATA PAPRENO KOŠTALO: Državne službe u Crnoj Gori zapošljavale netransparentno i bez prijema zastalno

I. D. S.

14. 09. 2023. u 13:00

DRŽAVNI organi Crne Gore su za dve godine isplatili oko 4,5 miliona evra za angažovanje zaposlenih po ugovorima o delu.

УХЛЕБЉЕЊЕ ЋАТА ПАПРЕНО КОШТАЛО: Државне службе у Црној Гори запошљавале нетранспарентно и без пријема застално

MANS

To je samo deo ukupne cifre, jer se ne vodi potpuna evidencija o broju zaposlenih na taj način, pa samim tim ni ukupan trošak nije poznat. Da angažovanje osoba u državnim organima bez zasnivanja radnog odnosa nije obavljeno uspešno, ocenila je i Državna revizorska komisija.

Subjekti revizije obuhvaćeni uzorkom - Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Uprave prihoda i carina i Agencije za zaštitu životne sredine, od 2020. do 2022. po osnovu ugovora o delu kojima su angažovali radnike, isplatili su 4,5 miliona evra.

Katastar

ZA period mart/april ove godine po osnovu ugovora o delu iz trezora je isplaćeno oko 3,2 miliona evra, dok je iznos za isti period prošle godine iznosio oko 2,1 milion evra. Najveće uvećanje troškova po tom osnovu je imala Uprava za katastar i državnu imovinu koja je u martu isplatila čak 405.000 evra, što je više nego duplo u odnosu na lane, navode iz MANS.

- Od toga, samo u 2022. godini 2,09 miliona. Usled činjenice da se ne vode odgovarajuće evidencije, nije dostupna informacija o broju zaposlenih i ukupnom iznosu utrošenih sredstava po tom osnovu na državnom nivou - navode iz DRI. -Angažovanje ugovoraca o delu na poslovima za koje su sistematizovana radna mesta, pored toga što je u suprotnosti sa Zakonom, dodatno otežava upravljanje i optimizaciju radnih procesa unutar službi, omogućava angažovanima pristup podacima koji su namenjeni državnim službenicima i utiče na gubitak institucionalne memorije.

Pred izbore više troškova

DA se na zaposlenja sa ugovorom o delu iz državne kase troši nemilice, a posebno pred izbore, pokazuju i podaci NVO MANS. Isplate iz državnog budžeta po osnovu ugovora o delu samo u prva dva meseca izborne kampanje nedavno održanih parlamentarnih izbora, uvećane su za više od 60 odsto u odnosu na isti vremenski period prošle godine.

Na osnovu sprovedene revizije, a u cilju obezbeđenja profesionalizacije i depolitizacije javne uprave, vrhovna državna revizija dala je devet preporuka. Subjekti revizije treba da do 5. oktobra 2023. godine dostave DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 5. marta 2024. godine Izveštaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama, istakli su u DRI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon