PREDSEDNIK OPŠTINE KOTOR POVODOM DRAMATIČNIH TVRDNJI: Kotor nije niti će izgubiti status na Unesko listi

M. SEKULOVIĆ

19. 09. 2023. u 22:27

KOTOR nije izgubio status na UNESKO listi, niti će ga izgubiti, niti je njegov status na listi ugrožen, saopštio predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КОТОР ПОВОДОМ ДРАМАТИЧНИХ ТВРДЊИ: Котор није нити ће изгубити статус на Унеско листи

Opština Kotor

On je to saopštio nakon izjave da će Kotor izgubiti status prirodnog i kulturno-istorijskog područja na Listi svetske baštine Uneska, koju je dao direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić, pozivajući se na svoja nezvanična saznanja.

- Nakon procesa koji smo vodili od 2017. do 2020. godine čiji je rezultat planski dokument i sistem zaštite usklađen sa UNESKO, sa punom odgovornošću tvrdim da opasnost za status Kotora na listi svetske baštine ne postoji. Koristim ovu priliku da još jednom u ime grada Kotora i u svoje lično ime izrazim ogromnu zahvalnost svima koji su u tom periodu činili tim koji je doveo do ovih rezultata - kazao je Jokić.

On je podsetio javnost da je Prostorno urbanistički plan opštine Kotor usvojen uz saglasnost UNESKO kao i da su sve preporuke reaktivne misije UNESKO sprovedene i implementirane.

- Pred nama je put na kojem moramo raditi na daljem osiguravanju sistema zaštite jedinstvene univerzalne vrednosti, kroz usvajanje Menadžment plana, poboljšanja sistema kontrole i nadzora, kao i efikasnijeg rada institucija u sistemu zaštite. Sve ovo, u najvećem delu, predstavlja suštinu odluke Komiteta UNESKO. Status Kotora na UNESKO listi nije pitanje puke formalnosti, Kotor je od strane civilizacije prepoznat kao jedan od retkih dragulja naše planete, a njegova izuzetna univerzalna vrednost, nešto što je nama dato na čuvanje. Naša je obaveza da najpre očuvamo tu vrednost, a tek potom da nam formalno prisustvo na listi bude prioritet. U potpunosti smo posvećeni ovoj civilizacijskoj obavezi, što smo do sada našim delima i dokazali. Svako suprotno postupanje bi značilo ispisivanje iz civilizacije, što Kotor sebi nikada neće dozvoliti - saopštio je predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

DURMITOR

Direktor Agencije za taštitu životne sredine Milan Gazdić govoreči konferenciji "Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive", kazao je da će sledeći samit Uneska u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, biti "težak za Crnu Goru".

-Nacionalni park "Durmitor" biće stavljen na crvenu listu. To je poraz naše države, kazao je Gazdić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)