OSAM DECENIJA OD RASFORMIRANJA LOGORA MAMULA:Poštovaćemo prošlost gradeći optimističniju budućnost

V.V.

01. 10. 2023. u 16:05

Tvrđavu Mamula na ulazu u Boku posetile su danas delegacije Udruženja boraca NOR-a 1941-1945 Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, tri bokeške i opštine Sopot, potomci boraca i brojni građani, a povodom osam decenija od rasformiranja logora koji se ovde nalazio u Prvom i Drugom svetskom ratu.

ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД РАСФОРМИРАЊА ЛОГОРА МАМУЛА:Поштоваћемо прошлост градећи оптимистичнију будућност

Foto: RTHN

Sećanje na prošla vremena i odavanje počasti žrtvama potvrđuju da ne zaboravljamo naše heroje i nepravde učinjene prema njima i stanovnicima ovih prostora, poručio je predsednik Herceg Novog Stevan Katić i dodao da je potrebno uvek podsećati na važnost poštovanja ljudskih prava, boriti se za pravdu i istinu, i zajedno se suprotstaviti svakom obliku netolerancije i mržnje.

– Civilizacijski zadatak svih nas je da se u svakom trenutku založimo za to da se nikada ne ponove trenuci kada su ljudi bili progonjeni zbog svoje nacionalnosti, vere ili političkog uverenja  - kazao je predsjednik Katić, uz zahvalnost svima koji su u sklopu kompleksa pomogli osnivanju Memorijalne sobe, a posebno Radojici Rašu Pavićeviću, autoru monografije „Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori“, koji je u velikoj meri doprineo da se na pravi način ožive sećanja na prošlost.

Foto: RTHN

 

Katić je pozvao sugrađane da, ukoliko imaju nešto od materijalne istorijske građe koja bi mogla upotpuniti postavku Memorijalne sobe na Mamuli, doniraju te potencijalne eksponate hercegnovskom Muzeju i Galeriji, u čijem vlasništvu i pod čijom zaštitom bi i ostali, kako bi riznica sećanja bila još bogatija.

Kazamati na Mamuli svedoče o najsurovijem periodu iz Prvog i Drugog svetskog rata tokom kojeg su, zbog torture, gladi, prebijanja i zlostavljanja, streljanja, brojni građani izgubili svoje živote, poručio je potpredsednik SOBNOR-a Crne Gore 1941.- 1945. Ljubenko Borović.

Predsednik mesnog odbora UBNOR-a Luštica, Ilija Moric istakao je da se ovakvim okupljanjima čuva sećanje na slobodarsku tradiciju naših prostora. Sličnu poruku imao je i generalni menadžer hotela Mamula Ajlend, Hening A. Šaub.

Foto: RTHN

Deo postavke u Memorijalnoj sobi

-Memorijalni dan na Mamuli je prilika da se oda počast dramatičnoj i herojskoj prošlosti ostrva, hrabrosti, otporu i preživljavanju onih koji su trpili nezamislive muke u ime slobode…Dao sam vam obećanje da ću doprineti širenju informacija o istoriji ostrva sa našim internacionalnim gostima i lokalnim posetiocima, da ćemo poštovati njegovu prošlost dok menjamo njegovu budućnost kako bi postala optimističnija i pozitivnija, istakao je  Šaub.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024