UTEMELJENA KANDIDATURA HERCEG NOVOG: Grad sporta 2024. godine

V.V.

08. 10. 2023. u 12:02

Herceg Novi ima šansu da osvoji prestižnu titulu Grada sporta za 2024. godinu, ocenili su predstavnici komisije ACES (Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta) koji su tri dana boravili u gradu na ulazu u Boku.

УТЕМЕЉЕНА КАНДИДАТУРА ХЕРЦЕГ НОВОГ: Град спорта 2024. године

fOTO:V.V.

-Očigledno je da ovaj grad ima dobar sportski profil, ne samo što je tako navedeno u pristupnoj dokumentaciji već zato što smo se u to uverili na terenu i zbog toga što se vidi da imate dobre sportske objekte i da ulažete u razvoj sporta. Imate aktivno stanovništvo,a podaci pokazuju da je preko 50 odsto stanovništva aktivno tokom cele godine, rekli su predstavnici Komisije na konferenciji za novinare.

Njihova ocena je i da je grad veoma dobro obavio „domaći zadatak“ u okviru kandidature pa su uvereni da će predstavnike Herceg Novog videti 7. decembra u Briselu na proglašenju, poručio je generalni sekretar Komisije Hugo Alonso.

U Herceg Novom su boravili i potpredsednik ACES Evrope Vinćenco Lupateli, članovi odbora Andrea Junger Palanska i Berislav Čižmek.

Predsednik Herceg Novg, Stevan Katić, na konferenciji za novinare je istakao bogatu sportsku istoriju, dobre resurse i veliki potencijal zbog kojih je Novi pravi kandidat za ovu titulu.

-Kao Evropski grad sporta za 2024. godinu Herceg Novi bi privukao pažnju sportskih entuzijasta iz cele Crne Gore sa potencijalom da osnaži turističku privredu i promoviše zdrav način života…Ovo bi takođe bio izvanredan način da se poveća međunarodna vidljivost grada i podstakne razvoj sportske kulture u regionu. S obzirom na svoju strast prema sportu, resurse i spremnost da ugosti različite sportske manifestacije verujem da Herceg Novi ima sve preduslove da postane ponosni Evropski grad sporta za 2024. godinu, kazao je Katić.

fOTO:V.V.

 

Prema njegovim rečima ulaganje u sportsku infrastrukturu jedan je od glavnih zadataka, ne samo Opštine već i partnera kao što su Sportski centar, Agencija za izgradnju i razvoj, Agencija za zaštitu Orjena, a prethodne dve godine uložena su višemilionska sredstva za natkrivanje bazena na Škveru, rekonstruisanje pomoćnog fudbalskog terena u Igalu, sanirani su otvoreni tereni za košarku, odbojku i mali fudbal.

Posvećenost Herceg Novog sportu istakao je i sekretar za društvene delatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica.

On je podsetio i na izuzetan podatak da je  2020. godine na Olimpijske igre u Tokiju iz malog Herceg Novog krenulo  20 reprezentativaca. u gradu je registrovano oko 50 sportskih klubova sa oko četiri hiljade registrovanih sportista i rekreativaca. Osim novčanih benefita tu je i značaj umrežavanja sa više od tri hiljade sportskih gradova koji čine ovu evropsku asocijaciju, naveo je Kisjelica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)