POVODOM DANA HERCEG NOVOG: Jakov Milatović - kultura življenja i bokeljska toplina moraju ostati znaci prepoznavanja ovog grada

V.V.

28. 10. 2023. u 17:42

Povodom 28. oktobra, Dana opštine Herceg Novi i 79 godina od oslobođenja u Dvorani “Park” održana je svečana sednica Skupštine opštine kojoj su prisustvovali i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, ministarka kulture Maša Vlaović, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, gradova pobratima i prijatelja, opština iz Crne Gore, partija i stranaka…

ПОВОДОМ ДАНА ХЕРЦЕГ НОВОГ: Јаков Милатовић - култура живљења и бокељска топлина морају остати знаци препознавања овог града

foto:V.V.

Nakon osvrta na istorijske događaje  i oslobođenje grada u Drugom svetskom ratu, predsednik hercegnovske SO, Ivan Otović  osvrnuo se na projekte koji će bez sumnje unaprediti život građana Herceg Novog. Među njima su svakako započeta gradnja autobuske stanice, uređenje šetališta u Igalu,sanacija postojećih i izgradnja novih lokalnih puteva, vodovod na  Luštici. Otović je akcentovao borbu  za očuvanje Instituta i bolnice Meljine i podsetio...

Herceg Novi je uhvatio ritam obnavljanja, modernizacije, izgradnje i vraćanja na onu poziciju koju je nekada imao i koju zaslužuje, bila je jedna od poruka predsednik Opštine Stevana Katića. Prema njegovoj oceni jedan od projekata najznačajnijih za grad je  izgradnja lokalne zaobilaznice, trase od  Sutorine do Zelenike, vredna oko 25 miliona.

foto:V.V.

 

-Time ne zaokružujemo celinu i zato planiramo da naredne godine bude nastavljeno projektovanje lokalne obilaznice oko hercegnovske rivijere koja će ići trasom od Poda do granice sa opštinom Kotor. Reč je o izuzetno značajnom i vrednom projektu, ali najvrednije je što ćemo omogućiti normalno funkcionisanje grada, dok čekamo trajno rešenje koje planira država, a to je izgradnja Jadransko – jonskog autoputa i brzih cesti, istakao je Katić.

Prema njegovim rečima u Evropskom gradu sporta za 2024. godinu, što je najnovije priznanje Herceg Novom, u planu su novi sportski kapaciteti, a jedan od njih je olimpijski bazen. Katić je obećao i nastavak obnove gradskih tvrđava. On je dobro ocenio saradnju sa  institucijama na lokalnom nivou ali i rezultate turističke sezone. Ohrabruju aranžmani sa stranim agencijama koji potvrđuju da je Herceg Novi postao interesantan i u pred i postsezoni, tako da je popunjenost sada ne tri, nego devet meseci.

Predsednik Katić naveo je i očekivanja od nove Vlade a prioriteti su Institut Igalo, Bolnica Meljine Vektra Boka, škola u Igalu.

foto:V.V.

 

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, naglasio je da bez obzira na negativne posledice koje je osetio  Herceg Novi, tokom loše vođenog tranzicionog ciklusa kompletne crnogorske države i privrede, nisu dovedene u pitanje temeljne vrednosti na kojima se bazira razvoj jedne zajednice.

- Ljudski kapital, kosmopolitski duh, ekonomski potencijal i bogato kulturno nasleđe pouzdan su oslonac razvojne vizije ovog grada čije konačno ishodište mora biti valorizacija navedenih resursa i unapređenje kvaliteta života svih Novljana i Novljanki.

-Iznalaženje modela za preporod Instituta Igalo, kvalitetna realizacija koncesionog aranžmana brodogradilišta u Bijeloj, kao i opravdavanje epiteta destinacije visokog turizma, kroz nove investicije – jedni su od najvažnijih stubova privrednog razvoja Herceg Novog... Mediteranski ambijent, tradicionalna kultura življenja i bokeljska toplina kojom odiše svaki skalin ovog prelepog mesta, moraju ostati znaci prepoznavanja Herceg Novog.

foto:V.V.

 

Na svečanoj sednici premijerno su, članovi Dečijeg hora Cvrkutići i školskih horova sve četiri osnovne škole izveli pesmu „Herceg među gradovima“. Nastupio je i duo harmonika i gitara  Bosiljka Kulišić i Nikolas Moreta, prikazan  film o realizovanim aktivnostima između dva praznika, a pre početka sednice priređen je defile Gradske muzike i mažoretki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)