"SLAMARICA" PUNA U DŽEPU NI CVONJAK Građani u CG na bankovnim računima imaju neverovatnih 2,65 milijarde evra

I. D. S.

31. 10. 2023. u 08:42

GRAĐANI Crne Gore na bankovnim računima imaju 2,65 milijarde evra, kažu podaci Centralne banke. Četvrtina tog iznosa odnosi se na strance, pa računica pokazuje da je skoro dve milijarde uštedelo domaće stanovništvo. Odnosno, da je prosečna štednja po glavi stanovnika oko 3.000 evra. Ipak, taj prosek, daleko je od realnosti. Kako kaže Radovan Tošković ispred NVO "Borba protiv siromaštva", prosečan građanin jedva preživljava, te teško da sa strane može ostaviti i pet evra.

СЛАМАРИЦА ПУНА У ЏЕПУ НИ ЦВОЊАК Грађани у ЦГ на банковним рачунима имају невероватних  2,65 милијарде евра

Foto Shutterstock

Uprkos konstantnim poskupljenjima, štednja na bankovinim računama u poslednjih 12 meseci uvećala se za 330 miliona evra. Prema najnovijim podacima Centralne banke, depozit građana u bankama trenutno iznosi 2,65 milijarde evra, 15 odsto više nego lani. Isti podaci pokazuju da je četvrtina ukupnih depozita u vlasništvu stranaca, pa se na domaće stanovništvo odnosi 1.98 milijarda evra.

- U odnosu na isti uporedni period 2022. kada su iznosili 2,32 milijarde evra, u ovoj godini depoziti građana ostvaruju rast od 331,4 miliona evra ili 14,27 odsto. Kratkoročni depoziti, čine 90,11 odsto, dok dugoročni depoziti čine ostatak ukupnih depozita u sistemu - kazali su iz CBCG.

Ipak, milijarde u bankama ne znače i da građani Crne Gore mogu da štede. Prema oceni Toškovića, prosečan građanin teško da može da podmiri sve troškove od primanja do primanja, a kamoli da ostavi nešto sa strane.

Od štednje nema zarade

DA od štednje nema zarade pokazuje i podatak da je kamata kada se novac poveri banci na čuvanje svega 0,24 odsto. I dok su kamate na kredite rasle, na štednju su se smanjivale. Skupe kredite i jeftinu štednju, u Centralnoj banci pravdaju geopolitičkom neizvesnošću.

- Geopolitička situacija utiče na građane da štede za nepredviđene okolnosti, a ne za investicije. I zapravo je to jedan od razloga zašto banke imaju istorijski maksimum depozita od strane stanovništva i privrede, s jedne strane, a s druge strane nemaju taj pritisak da kamatne stope menjaju odnosno povećavaju - navode iz CBCG.

- U Crnoj Gori je samo penzionera više od 100.000 i oni sa mizernim penzijama ne mogu sebi da priušte ni sve što im je potrebno za dostojanstven života, a ne da pune slamarice. Takođe, veliki broj zaposlenih kod privatnika ima minimalnu zaradu ili tek nešto više od toga, a troškovi života sve su veći, tako da se prosečan građanin bori za opstanak - navodi Tošković.

Kako kaže, veruje da je većina kapitala koji se čuva u bankama vlasništvo stranaca, onih koji u poslednje vreme dobili crnogorsko državljanstvo, te male grupe privilegovanih.

- Skoro tri milijarde evra štednje je ogromno, ako uzmemo u obzir koliko je stanovnika. Veliki broj stranaca sa kapitalom je došao u Crnu Goru, ali i onaj iznos koji se ne odnosi na strane državljane, ne pripada građanima, već maloj grupi ljudi. To su verovatno oni koji su bili na pozicijama da "uštede" i "sakriju" novac. Zbog toga je hitno potreban Zakon o poreklu imovine, ali i novo rukovodstvo Centralne banke, kako bi se transakcije od ponekoliko hiljada evra proveravale. Kada bi se poreklo novca proveravalo i štednja u bankama bi bila manja - tvrdi Tošković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)