NA PIRANSKIM DANIMA ARHITEKTURE: Vagon, urbana obnova železničke prošlosti Herceg Novog

V.V.

10. 11. 2023. u 09:26

Sećanja na uskotračnu železničku prugu Zelenika – Sarajevo od čijeg je osnivanja minulo 122 godine, još su u Herceg Novom živa premda je železnica ukinuta 1968.godine. Najlepše ih neguje arhitekta Vuk Čvoro čiji je projekat „Vagon urban Renuval (Wagon Urban Renewal) među nominovanim za prestižnu nagradu „Piranezi“ na Piranskim danima arhitekture u Sloveniji.

НА ПИРАНСКИМ ДАНИМА АРХИТЕКТУРЕ: Вагон, урбана обнова железничке прошлости Херцег Новог

Foto: RTHN

Mladi hercegnovski arhitekta, izvršni direktor arhitektonskog studija Modularh, jedan je od inicijatora i realizatora ideje da se vagon izmesti iz Igala  i dobije novu namenu. Podsetićemo, u spomen na železničku prošlost Boke, pre više od dve decenije preduzimljivi Pančevac Josip Veber, član Udruženja železnice Pančevo, dopremio je i postavio u Igalu vagon. Namera je bila da tu oformi stalnu postavku fotografija i da vagon postane mesto na kome bi se okupljali ljubitelji vozova. Lepa ideja nije ostvarena, a vagon je bio stalna meta vandala. Zbog toga su, u saradnji, Josip Veber, članovi hercegnovske NVO Sinergija, predsednik ove organizacije i arhitekta Vuk Čvoro, vagon preneli na novu adresu. Nadomak stare železničke stanice u Zelenici. Tu je on zasijao i kao dopuna turističke ponude grada  i kao njegov promoter. Postao je izložbeni prostor sa svedočanstvima železničke prošlosti Boke, sa ugostiteljskom ali i ponudom dobrih kulturnih programa.  

Foto: RTHN

 

Vuk Čvoro kaže da je posle svega želeo da  „Vagon“, promoviše na arhitektonskom nivou, pa je napravio svoj panel i poslao žiriju za dodelu nagrade „Piranezi“.

Nagrada se dodeljuje za najbolje arhitektonsko ostvarenje u poslednje dve godine, realizovano u regiji Centralne Evrope, a svaka od 11 pozvanih zemalja se predstavlja sa po maksimalno pet radova.

- Konkurencija je baš ozbiljna i velika, ali drago mi je da se „Vagon“ makar pojavljuje i da će ga neko i u Sloveniji ovako videti, komentariše Čvoro. Nagrada bi ga priznaje obradovala, ali za sada je ističe dovoljno da je „Vagon“ uspešan projekat koji se može i dalje razvijati i usavršavati.

Piranski dani arhitekture slave 40 godina postojanja, a ove godine realizuju se pod nazivom „Kontekst.Koncept.Konsenzus“.

Foto: RTHN

Na Piranske dane arhitekture  pozvano je 11 zemalja,osim Crne Gore i Srbije i Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka i zemlja domaćin – Slovenija. Pobednik će biti proglašen 24. Novembra, a dan kasnije u Portorožu biće organizovano uručenje priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)