GRADONAČELNICI PROTIV ANTISEMITIZMA: Marko Kovačević na Samitu u Dortmundu

V.K.

02. 12. 2023. u 10:31

PREDSEDNIK Opštine Nikšić Marko Kovačević učestvovao je na Samitu gradonačelnika protiv antisemitizma 2023, koji je održan u Dortmudnu od 29. novembra do 1. decembra.

ГРАДОНАЧЕЛНИЦИ ПРОТИВ АНТИСЕМИТИЗМА: Марко Ковачевић на Самиту у Дортмунду

Foto Željko Šapurić

 Na Samitu je bilo prisutno oko 150 gradonačelnika, diplomata i predstavnika opštinskih vlasti iz 60 gradova i 30 zemalja, ujedinjenih pod sloganom „Negovanje kulturne raznolikosti“.

Kovačević se susreo i razgovarao sa gradonačelnikom Dortmunda Tomasem Vestfalom koji je bio i domaćin Samita. On se zahvalio na pozivu i istakao da je Nikšić opredeljen da neguje kulturne raznolikosti, stvara nova partnerstva sa drugim evropskim gradovima i primenjuje njihova pozitivna iskustva, posebno u borbi protiv antisemitizma i čuvanju sećanja na žrtve holokausta.

Gradonačelnik Vestfal izjavio je da je poruka sa ovog samita jasna, a to je da su svi ujedinjeni u odgovornosti za podizanje svesti o značaju poštovanja kulturnih različitosti, borbe protiv antisemitizma i čuvanja sećanja na žrtve holokausta.

Na ceremoniji otvaranja Samita snimljenom video-porukom prisutne je pozdravio nemački kancelar Olaf Šolc. Kovačević se ovom prilikom susreo i sa gradonačelnikom Gaude, holandskog grada poznatog po proizvodnji sira, Piterom Verhovom kao i nizom kolega iz drugih evropskih gradova. Na marginama Samita Kovačević je razgovarao i sa Markom Kolsom predsednikom Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope.

Nikšić je učešćem na ovom Samitu postao deo Mreže evropskih gradova u borbi protiv antisemitizma što je još jedan uspeh na polju međunarodnih aktivnosti ove opštine nakon članstva u mreži gradova Balkana B40.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)